Quantcast
Channel: Neulanhaltija
Viewing all 531 articles
Browse latest View live

Kirjasta soittorasiaksi ja pieniä perhosia ja rautalankakasveja

$
0
0

Avaruusprojekti jatkuu...

Edellisen postauksen sormiväreillä maalaaminen sai minut niin pauloihinsa, että työstin useamman sormiväripaperin varastoon tulevia projektejanikin varten. 

Kaksi maalausta pääsi kuitenkin heti käyttöön. Toisesta työstin kirjan kannet Avaruus-nukketeatterin soittorasiakirjaa varten ja toisesta perhosia samaisen nukketeatterin toiseen kohtaukseen (Joo, luit oikein;  perhosia avaruusteemaan, mutta ne sopii siihen kuulkaas hienosti). 

Ja voi sentään kuinka paljon kaikkea muutakin olen tehnyt. Ihan kuulkaas aamusta iltaan. Olen niin intoa täynnä. Eli postattavaa tulee paljon lisää lähiaikoina....





Soittokirjaa varten silppusin ensin paperiveitsellä yhden lukuisista runokirjoistani.


Silppuamisen jälkeen liimasin sivut toisiinsa erikeepperillä ja maalasin vielä kirjan sisuksen sinisellä. Kannessa olikin kaunis omistuskirjoitus, jonka jätin tietysti soittorasiakirjaan näkyviin.


Ja niin avaruuskirja sai päällisensä ja muuttui aika hurmaavaksi taikarasiaksi.



Lopiksi liimasin kirjaan Mozarttia soittorasian muodossa. Näillänäkymin tämä kirja aloittaa ja lopettaa nukketeatteriesitykseni.




Toisesta maalaamastani paperista leikkasin Suomalaisen kirjakaupan alehyllystä löytämälläni leikkurilla perhosia. Nämä perhoset pääsevät liihottelemaan Avaruus-nukketeatterissa sivihahmona esiintyvän mummun puutarhaan teemalla "Maapalomme on kaunis".


Vanhistin vielä perhoset kontaktimuovilla, jotta ne kestävät teatterista toiseen. Mummun pahvilaatikkopuutarhan rakentamiseen pääsette tutustumaan seuraavassa postauksessa. Mutta tässä alla vielä kuvia perhosten sijoituspaikoista, rautalankakukista ja pensaista :).









Eli tälläistä tällä erää... perhoset pääsivät kasvien luo.... projekti jatkuu...

Mukavaa huomista ystävänpäivää!!!







Nukketeatteri pahvilaatikosta osa 1.

$
0
0


Sain toissa viikolla opettajaltani mukavan pienen teatteri-idean, joka on helppo työstää lastenkin kanssa. Tätä ideaa piti heti kokeilla oman tyttären kanssa pika-pika-versiona. Ja kun pika-versio oli työstetty, lähti idea lentoon ja yksi kohtaus Avaruusnukketeatteristani näytellään nyt myös pahvilaatikkoteatterina.


Teatterissa pahvilaatikon seinämät leikataan osittan auki, päällystetään halutuin kuvin ja maalataan halutun väriseksi. Miniteatteri on valmis.


Tälläisessä teatterissa voi esiintyä niin tikkunuket kuin pienet kolmiulotteiset hahmotkin, vaikka pehmolelut.


Teatterin sivujen yläreunaan tehdään pienet lovet, joihin voi halutessaan upottaa pitkän tikun varaan erilaisia taustoja tarinan edetessä.


Kas näin.


Myös paperinuket toimivat tässä teatterissa hienosti. Tästä se idea sitten lähtikin minun prosessiini, josta lisää seuraavassa postauksessa....

Mukavaa ystävänpäivää teille kaikille!

Nukketeatteri pahvilaatikosta osa 2.

$
0
0

Koska innostuin niin edellisen postukseni pahvilaatikkonukketeatterista, päätin työstää yhden kohtauksen avaruus-nukketeatteriini pahvilaatikkoversiona. Pahvilaatikkoon syntyy mummun kaunis puutarha, jossa hahmot ovat tikkunukkeja.




Laatikon löysin omasta autotallistamme ja pahvinuken kustomointia varten Torix kirputorilta 20 centillä. 


Muokkasin tytön hiukset toisenlaisiksi saksilla ja kuosittelin hänelle kolmiulotteisen kesämekon.



Idean mekon kuosille antoi tytön omien alusvaatteiden kuosi ja väri.










Seuraavaksi työstin huopakankaista ommellen lasten piirrostyylillä teatteriin taustat.


Päivänpaistetta ja vesisadetta...






Kas näin. Mummunpuutarha kaipasi vielä kuitenkin jotain ja siitä "jotain" lisää seuraavassa postauksessa....


























Mukavia päiviä teille kaikille! Minun pitää nyt lähteä kouluun... Moro!

Nukketeatteri pahvilaatikosta osa 3.

$
0
0



Edellisessä postauksessa esittelemäni pahvilaatikko-nukketeatterini on saanut lisää rekvisiittaa. Sillä se vaikutti jotenkin valjulta ajatukseeni kauniista mummun puutarhasta.







Niinpä aloin huovuttaa puutarhaan koivua....






Jotta koivu huopuisi hyvin, annoin sille välistä kuumakäsittelyä, välistä kylmäkäsittelyä. Lopulta ompelin vielä oksiin tuet rautalangoista, jotta niiden asentoa pystyisi muokkaamaan ja ne olisivat tukevat kannattelemaan vaikka lintua.



Ja koska tässä kohtauksessa puutarhassa on kesä, ompelin koivuun vielä lehtiäkin.



Puutarha sai myös joen lumpeineen ja lapseni kaappien kätköistä löytyi vielä yksi paperinukkekin, josta sain tarinan päähenkilölle ystävän. Koivun kiinnitin taustaan tarranauhalla, jotta jos joskus käytän teatteria esim. kevät- tai syksy teemalla, voin vaihtaa puutarhan sivuun erinäköisen koivun.
 

Ja kaverille piti tietysti työstää myös mekko :) .
 

Lisäksi työstin tytöille mummun puutarhaan tiipiin.  





Ja tälläinen siitä sitten tuli. Taustalla luokkamme seinällä liihottelevat nepalilaisen taitelija Milan Rain perhoset, joita hän on lähettänyt ympärimaailman tuomaan iloa, toivoa, rohkeutta ja hyvyyttä ihmisten ja luonnon välille.


Ja niin puutarha vaipui yöhön odottamaan nukketeatterin muita kohtauksia.









Raketti

$
0
0

Avaruusnukketeatterissa pitää tietysti olla raketti. Kirjoitinkin jo sen aloittamisesta tuossa jokin postaus sitten, mutta nyt se on valmistunut ihan valmiiksi.... 5...4...3...2...1.... NYT....



Ensin raketti sai huopakoristeita, jotka ompelin käsin. Voi taivas, kuinka terapeuttista olikin ommella pitkästä aikaa käsin. Tätä pitää kokeilla ehdottomasti toistekin!



Sitten raketti sai ikkunat heijastinnauhasta ommellen.





Ja tietysti ompelin myös lieskat ja laskutelineet raketin alle. Kaikki materiaalit sain lahjoituksena Volar Plasticilta Lahdesta. Olen hyvin kiitollinen heille materiaalien sponsoroinnista!


Raketin kyytiin avaruusunimatkalle pääsee Uniukko, nimeltään Tähti ja tarinan päähenkilö työnimellä Emilia.


Liitin rakettiin ommellen myös Ledvalot, jotka syttyvät päälle raketin lähtiessä lentoon. Raketin retkistä lisää seuraavassa postauksessa, jossa esittelen muovipalloista, paperimassasta, heijastinauhasta ja huopakankaista työstämääni aurinkokuntaa.




Tässä kuvassa aurinkokunta vielä hieman keskeneräisenä....

Mukavaa viikonloppua teille kaikille! Minä otan nyt käteen avaruuskirjan ja alan opiskella nippelitietoa aurinkokunnastamme. Heissan!













Planeettoja ja aurinkokunta

$
0
0

Olen nyt työstänyt avaruusnukketeatteriini aurinkokuntamme.

Näytetään image1.JPG

Planeetat työstyivät paperimassasta ja Steinerkoulun kirpputorilta ostamistani erikokoisista palloista. (Ajatella, että meillä kotona ei ollut pieniä palloja lainkaan, vaikka talossa asuu kolme lasta, jalakapalloja sen sijaan löytyy parillekin joukkueelle.)


Pallot maalasin koululla pulloväreillä. 


Planeettojen oikeita värejä yritin tavoitella  mitä erinäisin värisekoituksin avaruusjulisteiden ja kirjojen kuvien mukaisiksi.


Ja tälläinen siitä sitten muutaman päivän aherruksen myötä syntyi.


Vielä pitäisi suunnitella valaistus, että kaikki planeetat saataisiin hehkumaan. Nyt valotehona kuvassa on taskulamppu.


Koululta löytyisi tälläisiä vähän järeämpiä valaisimia, joista olen jo vähän suunnitellut kauppoja ne omistavan opettajan kanssa. Saas nähdä opinko minä käyttämään tälläisiä led-kannuja. Näistä saisi hienosti useita eri valovärejä. Mutta miten käykään minun "kuljen aina ekologisesti bussilla tai polkupyörällä esityksiini" -metodin, kun tarpeisto kasvaa koko ajan suuremmaksi.


Siinäpä mulla myös pähkinä purtavaksi...



Myös nukketeatterissa esiintyvä kuu sai käsissäni paperimassasta sirpin ja hopeamaalin ylleen. Tähdet tein heijastinauhasta.





Lisäksi ommella hurautin yhteen kohtaukseen muutaman villapilven, jotka kiinnitetään samoihin neppareihin heijastinauhatähtien kanssa.







Eli tälläisiä prosesseja tällä erää.

Mukavaa sunnuntaita teille kaikille!



Mummo, mummola ja mummon avaruuskirja

$
0
0
 

Kuten viime postauksista voi aistia, avaruusnukketeatteri on ollut päällä ajatuksissa viime viikot. Nyt alkaa olla enää vähän loppuviimeistelyä ja valojen testailua ja sitten koko homma on treenausta vaille valmis.


Tämä nukketeatteri on minulle poikkeuksellinen siksi, että olen tehnyt ja yhdistänyt siihen useita eri teatterityylejä ja kohtauksia. Tämä kiertue ei myöskään onnistu enää yhden esittäjän voimin vaan saan ilokseni pyytää vuorotellen lapsiani avustajikseni esityksiini. Ensi-illassa minua avustavat luokkakaverini, jotka ovat tätä projektiani seuranneet läheltä nämä viime viikot.

Nukketeatterin ensimmäisessä kohtauksessa ollaan mummolassa yökylässä. Ja mikäs mummola se on jos siellä ei ole mummoa. Torix -kirpputori pelasti minut taas ja sieltä löytyi hyvä tuunattava laatumummo alle kympin.




Mummo oli huolella työstetty posliininukke, joka joutui ensitöikseen vaate-, hius- ja silmälasimuotoilijan käsittelyyn.


Mekosta lähti rimpsut oitis ja euron pellavaisesta revinnäisnenäliinasta työstyi mekon päälle essu.




Hiukset ja silmälasit mummolle taiteili luokkakaverini. Kiitos Minna!






Koska tämä mummo rakastaa kaveja ja puutarhaa, tein hänen vierashuoneeseensa eli ensimmäisen kohtauksen huoneeseen Fimo-massasta pari amppelikukkaruukkua. Idean sain omasta keittiön ampelistani.





30 minuutin paistamisen jälkeen minulla ja mummolla oli kaksi mukavaa amppelia, joihin tein huovasta ja rautalangasta pariposliinikukkaa.



Eikös tullut aika kivat? Violetin tilkkupeiton tytölle tuunasin vanhasta vaatehuoneeni ovimatosta, jonka olin valmistanut joskus kauan sitten tilkkutyökurssille pinoa-leikkaa-tilkkutyön näytteeksi.



Lisäksi tein mummolle avaruuskirjan, jota hän lukee tyttöselle ennen nukkumaan menoa. Kirjan tuunasin myös vanhasta v. 1998 valmistuneesta käsinsidostusta kirjasta. Joskus olen siis opetanut kirjansidontaakin. (Kaikkea sitä on ehtinytkin opettaa..)





Mukavia tähtihetkiä teille kaikille!

Nukketeatteripostaukset jatkuvat vielä. Yrittäkää jaksaa :)

Pieni varjoteatteri

$
0
0
Henkilön Theatrum Olga kuva.

Koska halusin nyt tuoda erilaisia kokeiluja avaruus-nukketeatteriini, työstin sinne myös pienen varjoteatterikohtauksen. (Kuva: L. Kantola, Theatrum Olga, Lahti)

Varjoteatteria varten ostin Paperikuun poistopisteestä kirjetaulun. Taulun pellavaiset taskut ja vaneritausta oli helpoa napsauttaa pois ja siirtää varastoon odottamaan mahdollista tulevaisuuden tarvetta odottamaan. Puiset kehykset sensijaan pääsivät heti käyttöön.


Kankaaksi varjoteatteriini pääsi pala mummoni vanhasta lakanasta. Volarilta saamastani vahvasta huopalevystä työstin kaksi rakettia. Ensimäinen oli liian suuri ja toisesta tuli sopiva. Raketin pyrstön tein ensimmäiseen rakettiin tyllistä ja toiseen ohuesta kestävästä oranssista muovista. Ensimmäisen raketin koristelin paljetein ja toiseen tein poralla reikiä. Tuotekehittelyä siis.





Ja niin tarinani raketti sinkoutui avaruuden äärettömyyteen ja koti uusia seikkailuja.

Mukavaa loppuviikkoa teille kaikille!


Planeettoja mattoihin

$
0
0

Avaruus-nukketeatteri on nyt valmis. Olen vielä tehnyt muutamia viimehetken somistuksia ja viikon kuluttua onkin ensi-illan aika. Ihanaa, nyt saa taas puskea tarmonsa johonkin uuteen projektiin. 


Viimeisiä projekteja avaruusteatterin kanssa oli laskeutumisalustojen työstäminen huoparaketelleni. Se niittäin kaatui aina, jos sen laski liukkaalle lattialle. 

Kyselin facebookin ja viidakkorummun kautta tuttaviltani ylimääräsiä, kuvan vihreän maton kaltaisia, vessanmattoja lahjoitukseksi nukketeatteriini. Vastaukseni eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta, joten marssin tutkimaan Prisman mattotarjontaa.


 Sieltä käsiini tarttui alle 3 €:n muovinen ovimatto.


 Johon maalaisin Venus -planeetan. Planeetta oli kuitenkin liian pieni, joten ...


 ... maalasin vähän suuremman. Tämä olisi ollut ok idea, mutta kun maali kuivui, se alkoi lohkeilemaan. Eli oli keksittävä muuta.


Suuntasimme siis perheen kanssa pikareisulle Ikeaan matto-ostoille. Googlettamisen jälkeen se oli nimittäin kaikista edullisin maton ostopaikka (ja lapsetkin syövät siellä taas ilmaiseksi!). Pyöreitä mattoja ei kuitenkaan Ikeassa ollut, joten päätin sijoittaa euroni ovaalinmallisiin valkoisiin pikkumattoihin (1,40€/kpl), kun nyt sinne asti oli tullut ajettua. Sommittelin mattoon puuväreillä ideaa maalattavasta planeetasta.


Wili oli projektissa taas vahvasti mukana :) .



 Maaleina sain käyttää koulun maaleja, joita sekoitelin haluamakseni.



 Lopuksi sommittelin heijastinnauhasta pieniä kaukaisia tähtiä maton mustalle puolelle.


Ja renkaat Saturnukselle ja Uranukselle työstin huopakankaasta.








Tässä matot ja asteroidivyöhyke nukketeatteriharjoituksissa koulumme liikuntatilan räikeänvihreällä lattialla.







Lisäksi työstin koulumme teollisuuskoneella auringon Merkurius -maton viereen. (Kuvassa oleva vihreä laukku on 9-vuotiaan poikani minun kanssani ompelema kuljetuslaukku tämän nukketeatterin pahvilaatikkopuutarhalle)



Työstin myös muutaman kaukoputken pahviputkista, skyr-kansista ja kierrätysfarkusta tulevan näyttöpäiväkodin lapsille liikuntaleikkeihin.



 Ja vähän vielä ennätin batiikkivärjätäkin nukketeatteriin peitekankaita.




 

 Tässä avaruusteatteri alkuasetelmassaan koulumme liikuntatilassa.



Heissuli vei teille kaikille näiden avaruusnukketeatterin uni-ukko veitikoiden myötä!

Nauttikaahan talvesta, se on nyt parhaimmillaan! Meilläkin alkaa huomenna talviloma.

Turkoosit tennaritallukkaat

$
0
0


Olen innostunut taas tallukoista. Niitähän syntyi tässä vuosi pari sitten useampia (itseasiassa 14 paria). Sitten tuli tauko, koska en löytänyt ihmisiä, jotka olisivat yhtä innostuneita tallukoista kuin minä. Eli kun oma perhe oli kengitetty, olisin mieluusti tehnyt tallukoita muillekin.

No mutta ajat menevät ja mahdollisuuksia tulee onneksi uusia. Nyt sain tilauksen ja olen siitä aivan intona. Tästä linkistä löydät kuvia aijemmista tallukoistani.


Nyt minulta tilattiin turkoosit tennarit farkkuvuorilla miesasiakkaalle. Kaikki kankaat saivat mieluusti olla alkuperäsen tallukkaideologian mukaisesti kierrätettyjä, joten ei kun tuumasta toimeen.


Muokkasin ensin lestit oikean kokoisiksi asiakkaan jalan mukaan ja leikkasin tallukoiden sisäpohjat, päällikankaat, vuorin, välivuorin ja tukikankaat sekä kanta- ja varvasvahvikkeet. Kankaina käytin Volar Plasticin huopakankaita, vuorina serkultani saatuja vanhoja farkkuja ja tukikankaina lahjoituksena saamiani tukikangaspaloja. Kaikki materiaalit ompelulankoja ja pohjahuopaa sekä pohjakumia lukuunottamatta olivat siis kierrätettyjä. Lesteinä käytin styrox-lestejä vaikka puiset ovat kyllä paljon paremmat! Puisia minulla on kyllä paljon, mutta juuri tässä koossa olevat puulestini olivat kippurakärkiset Lapikaslestit, eikä asiakas halunnut "Keijukenkiä". Styrox sai kelvata.


Ensin ompelin litsit eli tallukan läpät ja sisäpohjat. Ompelukoneena käytin blogiyhteistyönä saamaani Husqvarna Opalia ja paininjalkana yläsyöttäjää.


Seuraavaksi ompelin tallukan päällishuovat takasaumastaan yhteen. Päällishuopaan olin silittänyt kaksipuoleisen tukikankaan kanssa välihuovan. Ajattelin ensin laittaa väliin kaksi kerrosta huopaa, mutta tallukoista olisi tullut siten aivan liian paksut ja vaikeat työstää.


Ja tikkasin takasauman auki.


Seuraavaksi työstin farkkuvuorin.


 Seuraavaksi koko "lettu" ommeltiin reunoiltaan yhteen.




Ja sitten alkoi minun mielestäni koko talukka-prosessin hauskin vaihe eli pinnan kuviointi tikkauksin.



 Käytin tikkaukseen kahta eri väriä: sinistä ja vihreää. (Kuva vääristää värit mustaksi ja keltaiseksi.)


 Myös reikäpaskalla tallukannauhojen pujotusreikien tekeminen on ihanaa puuhaa.


Reikien vahvistuksesta puhumattakaan.

Käytän reikien vahvistuksessa koneparsintajalkaa. Reijät voisi vahvistaa pienillä purjerenkaillakin, mutta minun mielestäni ne eivät kestä käytössä. Tallukassa kerroksia on aina niin paljon, että renkaat irtoavat käytössä eri kerroksista vuorotellen ja lopulta tippuvat pois. (Kokeiltu on.) Reikien vahvistusompelu käsin tai ompelukoneella on paljon parempi ja vanhanaikaisempi tapa.



 Tein ylimmän reiän vihreällä langalla, muut sinisellä langalla.




Seuraavana oli vuorossa tallukoiden kärjen ompelu. Tässä ja takasauman ompelussa lankana on pakko käyttää hyvin vahvaa tikkauslankaa, sillä ne ompeleet joutuvat aina kovalle kulutukselle.


 Myös vuorin puolelle kärkeen tehdään ompeleet piilopistoin käsin.


Lopuksi ommellaan käsin vahvalla langalla litsi eli kengän kieli eli tallukan läppä.


Ja tältä tallukka eli suomalainen perinnejalkine sitten näytti. Aika hassu eikö?


Seuraava vaihe on sisäpohjan ompelu ja ulkopohjan ompelu. Tämä on tallukan valmistuksessa se kaikista työläin vaihe. Todella raskasta käsille ja sormille!!! Kaikki tallukan pohjat ommellaan käsin, mutta siitä lisää seuraavassa postauksessa.

Mukavaa maaliskuuta teille kaikille!


Turkoosit tennaritallukkaat ovat valmiit

$
0
0


Turkoosit tennari-tallukkaat ovat nyt valmiit. Niistä tuli hurjan hauskat ja jalassa... Ah, niin ihanat!


Mutta vielä viimepostauksen jälkeen oli paljon tehtävää, jotta tallukkaat, nuo hämäläiset perinnejalkineet, olivat käyttökelpoiset.

Ensin ompelin sisäpohjan kiinni tallukkaaseen. Tässä vaiheessa lesti on välttämätön! Olin onnistunut kadottamaan jonnekin neulatyynyn, jossa säilytän kaarevaa verhoiluneulaani, jolla pohjan aina ompelen. Nyt väänsin uuden neulan parsinneulasta. Kauppaan en nimittäin päässyt, sillä olemme koko perhe angiinassa. Väännetty parsinneula (terävällä kärjellä) toimi kuitenkin paremman puutteessa ihan ok. Lankana käytin vahvaa tikkauslankaa.


Seuraavaksi leikkasin pohjan saumanvarat sopiviksi ja käänsin ne niin, että ne peittivät koko pohjan.



Pohjan ompelun aikana on tärkeää, että tallukka on nauhoitettu kiinni lestin ympärille, jotta tallukasta tulee varmasti halutun kokoinen. Minä en löytänyt sinä päivänä sopivan mittaisia nauhoja varastoistani, mutta nämäkin menettelivät.



Tämän jälkeen alkoi tallukoiden pohjan ompelu. Se on kaikista rankin vaihe koko tallukan valmistusprosessissa. Etenkin tuo koron kohta, on ihan syvältä.


Lankana käytän pikilankaa, jonka kiinnitän erityiseen tallukasneulaan halkaisemalla langan neulanpäällä. Tallukasneula on lähes tasapaksu teräväkärkinen neula, jossa neulansilmä on yhtä paksu kuin itse neula. Pikilanka taas on paksua steariininomaisella päällisellä päällystettyä extravahvaa lankaa.


Tallukkaat ommellaan aina kahdella neulalla samaan aikaan. Eli langan molemmissa päissä on ompeluneulat.



Ompelussa käytän apuna hohtimia ja toisinaan myös naskalia. Muuten en jaksa ommella siistejä ompeleita paksujen kankaiden ja huopien läpi.


Tämän näköinen ompelusta tulee. Pohjahuopa, jonka voi myös tehdä perinteisellä tavalla useista kankaista päällekäin ommellen, tulee olla suurempi kuin tallukan pohja. Ylimenevä pohja leikataan ommelvanasta 3-5 mm päästä pois, kun ommel on valmis.






Huopapohjan kiinnityksen jälkeen alkaa tallukoiden valmistuksen toinen, ei niin minulle mielekäs osuus, myrkkyosuus. Tätä ei perinteisiin tallukoihin tehdä, mutta koska haluan, että valmistamani tallukat kestävät vuosia, vahvistan aina pohjan suutarilta ostamallani kumilevyllä. Myrkylliseksi tämän vaiheen tekee TIXOn kontaktiliima, jota käytän. Se on ainut liima joka kestää pohjassa vuosia kosteassakin kelissä. Ja ainut liima joka ylipäätään liimaa huovan ja kumin toisiinsa :).


Liimauksen ajaksi pukeudun tyylikkääseen suoja-asuun.


Jos joku teistä tietää vaihtoehdon pohjustamiselle, otan uusia ideoita mielelläni vastaan!


Kumipohja on liimauksen ajan reilusti suurempi kuin tallukan pohja. Ylimenevä osa leikataan pois liimauksen kuivuttua.


Pohjaliimauksen jälkeen sidon tallukat matonkuteilla ja nostan ne lämpimään ulkovarastoon kuivumaan.



Liimauksen kuivuttua ja muovilevyn leikkauksen jälkeen, maalaan vielä tussilla mahdolliset silmään näkyvät liimaröynäät pois huovan ja kumin välistä. Ja korjaan mahdolliset irvistävät kohdat vielä uudelleen liimalla.



Ja niin nämäkin Finnish design and made in Finland -tallukat valmistuivat :) . Upeat kierrätysmateriaaleista valmistuneet hämäläiset perinnejalkineet saavat tekijänsäkin hymyilemään ja hykertelemään. 












On voittajan fiilis. On se vaan hienoa, että osaa kengätkin tehdä. Toivottavasti asiakaskin tykkää. Ja jos ei tykkää, niin ei haittaa, nämä ovat minullekin villasukan kanssa sopivat :). Turkoosi on aika makea väri keväthangilla.


Teen aina asiakkaalle vielä mukaan tälläisen kartonkilipareen, johon laitan näytteet kaikesta mitä hänen tallukkaansa ovat sisäänsä kätkeneet (paitsi siitä liimasta) .




Mukavia kevättalven pakkaskelejä teille kaikille. Minä parantelen nyt perheeni kanssa angiinat pois ja ensi viikolla lähden esittämään Avaruus-nukketeatteria lapsiryhmille.  Mukavia hetkiä siis tiedossa.

Lämmin halaus kaikille!



Satu-tädin essumekko

$
0
0

Henkilön Mari Mustonen Design kuva.

Jokunen vuosi sitten möin tekemäni tallukkaat yhdelle asiakkaalle. Hän kertoi käyttävänsä niitä lahtelaisen Mari Mustonen Design -asujen kanssa. Googlasin Marin ja nautiskelin väriterapiaa ruudun välityksellä. 

Nyt kuin sattumaa, minulle selvisi, että Marihan asuu tässä ihan meidän hollilla ja hänen tyttärensä on kaverini. Pääsin siis tutustumaan Marin aarteisiin ihan ompelimoon asti. Ja kaikista hauskinta oli, että pääsin jopa malliksi hänen luomuksilleen.

Henkilön Mari Mustonen Design kuva.

Voi kuinka meillä olikaan hauskaa. Vaatteet vaihtuivat päällä vinhaa vauhtia ja naurua ei säästelty. Ja voi sentään, minun tallukatkin pääsivät kuviin mukaan :).


Palkaksi upeasta mallinurastani sain ihastuttavan vihreän puutarha-essumekon, josta tulikin heti lempivaatteeni. Tämä kuva on meiltä, ei mallikuvauksista.... huomaneette varmaan nuo Wilin heinät tuossa terassilla : ).




Lisäksi sain läjäpäin ihania käsinvärjättyjä puuvillakankaita, joista työstin itselleni tänään olleeseen ilmaisutaitojen tutkintotilaisuuteeni mekon. (Minä esitin avaruusseikkailussa siivoojaa)


Ja suit sait valmistin valmiista taskupaloista ja harmaasta kankaasta itselleni Satu-tädin essumekon, jonka taskuihin voi vaikka tulevaisuuden tarinankerrontatuokioissani piilottaa yllätyksiä tai pieniä eläimiä :).




Tänään mekko kävi ekaa kertaa ulkoilemassa. Onpa viime aikoina ollut mukavia päiviä, jotka jättivät paljon mukavia muistoja.

Mukavaa kevään odotusta teille kaikille!


Kuvassa taidetekstiilini v. 2001 Snowflakes ja Nepalilaisen Milan Rain perhoset. Milan Rai on napalilainen taiteilija, joka lähettää valkoisia perhosiaan ympäri maailman ja joiden avulla hän haluaa tuoda ihmisille kauneutta, voimaa, puhtautta jne. Kukin katsoja voi myös itse ajatella mitä valkoinen perhonen hänelle ilmentää. Minulle valkoinen perhonen antaa voimia uskoa parempaan ja voimia uskoa omiin siipiini.


Vanhat upeat klassikkotallukkaat

$
0
0

Käyn aika-ajoin Tori.fi -palvelussa kaselemassa myytäviä tuotteita. Eräänä päivänä laitoin hakusanaksi tallukkaat ja kas sieltähän napsahti ihana ylläri. Pirkko -niminen ihastuttava rouva möi siellä vanhoja 1960-luvun tallukkaitansa hyvään kotiin.

Vaikka osaan itse työstää tallukkaat, halusin nämä aarteet kokoelmiini. Ja niin teimme kaupat suit sait.





Vaikka osaan työstää itselleni  vastaavanlaiset tallukkaat, halusin nämä orginellit opetusmateriaaleiksi. Näiden kokokin oli itselleni aivan liian pieni, mutta en minä näitä käyttökengiksi osatanutkaan.

Mutta voi kuinka näistä pidän. On upeaa tutustua tallukkaan valmistusmenetelmiin lähes 60-vuotta sitten. Ja voih, kuinka ihastuttavan tarinan Pirkko äidistään, näiden tallukoiden tekijästä, kirjoitti minulle:

"Äitini oli syntynyt 1909 ja hän oli koko ikänsä kiikoislainen. Kiikoinen on tätä nykyä Sastamalaa. Äiti oli köyhistä oloista, mutta meille kolmelle lapselle hän loihti melkein tyhjästä nättejä vaatteita. Varsinkin kun olin tyttö, sain aina nättejä äidin tekemiä vaatteita. Muistan kyllä hävenneeni alaluokilla äidin tekemiä jalkineita, jotka oli tehty leikkaamalla huopatossuista varret ja siihen oli langasta kudottu varret. Myös sen muistan, kun koulun kevätjuhla oli tulossa ja edellispäivänä ei vielä ollut tietoa, minkälaisen hameen laittaisin. Äiti aina lohdutti ja nousi aamulla aikaisin, levitti kankaan pöydälle ja leikkasi siitä ilman kaavoja hameen ja taas sain mennä juhlaan uudella mekolla. 

Nuo tallukkaat on tehty minulle ehkä 60-luvulla, tarkkaa vuosilukua en tiedä. Äidilläni oli kova halu tehdä omasta päästään kaikkea. Esim. nuo renkulat, joista nauhotus kulkee, ovat äiti tekemät villalangasta. Hän teki sellaisia nappeja esim. minun hameisiini ja jotakin on vielä niistä tallella. Maitoliimaa käytettiin kenkien pohjiin, sellaista valkosta ainetta sai ostaa pulloon. Näin ajat muuttuvat...

Olen itse melkein seitsemänkymppinen ja kuten Torin ilmoituksistani huomaat, yritän siivota huusholliani ylimääräisestä tavarasta ja olen sellaista sukupolvea, että en heittäisi mitään roskiin.  Tallukkaissa on kova tunnearvo, ne kun ovat äitini tekemät. Hän oli sellainen käsityön taitaja, että teki melkein tyhjästä mitä vain. Haluan, että tallukkaat saisivat käsityötaitoa arvostavan omistajan."




Uskotte varmaan, että hykertelin onnesta. Minkä aarteen olinkaan saanut! Onneksi Pirkko siivosi kätköjään ja onneksi satuin tuona iltana eksymään Tori.fi -sivuille!


Tallukat oli valmistettu tukevasta huovasta. Pohjana oli nahkaa, joka oli käsitelty / pinnoitettu vanhanajan maitoliimalla tukevammaksi ja kestävämmäksi. Pohja tuntui aivan kumilta ja oli hienosti jatkettu myös tuonne sivulle asti. Tätä sivulle pohjanjatkamista olen itsekin pohtinut tuotekehitysideana. Tällöin maanpinnan kosteus pysyy paremmin pois villapohjasta.




Talukkaat oli ommeltu ja tikattu levyinä ja lopulta koottu käsin etu- ja takasaumasta yhteen. Yhdistyssauma oli päällystetty tallukashuovasta leikatulla kantilla/kaistaleella. Läppää tai litsiä, miten kukin kengän kieltä nimittääkään, näissä tallukoissa ei ollut. Vuori oli puuvillaflanellia.

Että tälläistä tälläerää. Minulla on taas työhuoneellani tuloillaan parit tallukkaat, niistä lisää myöhemmin. Nyt olen angiinassa (jo toistamiseen) ja olo on vähän heikko. Ompeluhommat odottakoot nyt hetken.


Keväisin terveisin; Satu

Pajunkissa -tallukkaat osa 1.

$
0
0

Olen alkanut työstää lyhytvartisia tallukoita. Tällä kertaa halusin kokeilla niiden kirjomista / tikkaamista koneparsinnalla eli vapaavarsikirjonnalla.




Poikkeuksellisesti kiinnitin nyt tukihuovan sekä kanta- ja kärkivahvikkeet kiinni kaksipuoleisella liimaharsolla vuorin sijasta tallukan päällishuopaan. Sisäpohjiin laitoin vähän korkoa. Materiaaleina käytin Volarilta saamaani violettia ja harmaata huopalevyä ja serkultani saamiani vanhoja farkkuja.






Tallukan sisäpohjan kantakorotuksen idea on vähentää korkokerrosten määrää tallikkaan huopapohjassa ja näin ollen helpottaa myös huopapohjan käsinompelua.






Tikkauskuvoinniksi työstin silmuja koneparsinalla.


Ja koska silmut vaativat vielä eloa, tein niistä pajunkissoja :).





Käsintyöstettävät ompeleet ompelin sekä silmäneulalla että verhoiluneulalla käyttäen lankana paksua tikkauslankaa.




Sisäpohjan ompelussa kaareva verhoiluneula on ehdoton kapine.



Seuraavaksi vuorossa on villapohjan ompelu ja valkoisten nauhojen värjäys violeteiksi.


Valmiit tallukkaat näette seuraavassa postauksessa.

Mukavaa viikonloppua teille kaikille!

Pajunkissa -tallukkaat osa 2.

$
0
0


Pajunkissa tallukkaat ovat nyt valmiit ja kuin kiitoksena uusista tallukoista, saimme vimeyönä myös upean lumivaipan tänne Lahteen. Kaikkialla on niin kaunista, että henkeä salpaa.



Viime postauksen jälkeen olen siis värjännyt valoiset nauhat liloiksi, ommellut pohjan ja kiinnittänyt tallukoihin kumipohjan liimalla.





Värjäyksessä käytin v. 2000 ostamiani Dylon värinappeja, joita ostin kirpparilta tuolloin koko laatikollisen 5 €:lla. Näitä värejä on käytetty vuosien saatossa niin opetustyössäni kuin kotivärjäyksissäkin. Oli kyllä hyvä ostos :).



 Ja niin minä sain taas uudet kevättalvikengät :)















Valkoisuutta ja valonhetkiä teille kaikille! Minulla alkoi taas opintorupeama, joten postaukset harvenevat taasen joksikin aikaa, Mutta uusia tallukoita on tiedossa, joten palaillaan...


.. Nyt on pakko lähteä taas Wilin kanssa ulos, tälläisiä aurinkoisia valkoisia päiviä on niin vähän enää tälle talvelle tiedossa.... Odottakoot koululäksyt kurjempaa päivää....

Farkkutallukkaat kesäkäyttöön

$
0
0

Muutama ystävä on toivonut minun kehittelevän kesätallukoita. Ideoita puskeekin pähän koko ajan. Ensimmäisenä kokeilin vanhoista farkuista työstettyjä tallukoita, sillä vanhoja farkkuja on nyt työhuoneellani läjäpäin. 


Laitoin kerroksiksi vain päällisen ja vuorin, molemmat kierrätysfarkkua. Tukikankaita tai tukipaloja en käyttänyt lainkaan. Koristeeksi halusin kokeilla huopakangasta.


Tikkasin farkut toisiinsa koneparsinnalla.


Ja etusauman ompelussa käytin siksakkia käsinompelun sijaan.


Sisähuopapohjan tein teollisuuden huopanauhasta, jota siskoni mies löysi roskiksesta monta jättimäistä kelaa. Kyllä riittää nyt sisäpohjamateraalia :).




Ulkopohjan tein lahjoituksina saamistani huopakankaista kaksinkertaisena. Oranssia huopaa oli niin vähänlaisesti, että se riitti vain pohjien toiselle puolelle ja reunoille. 



Kokonainen oranssi huopa tuli pohjan sisäpuolelle ja vajaapuoli ulkopuolelle. Näin toimien käänne ei irvistele käytössäkän, eikä myöskään paina tallukkaan sisällä olevaa jalkapohjaa. Pohjan ompelu oli nyt kevyttä ja mukavaa.



Farkkutallukkaat olivat jalassa mahtavan tuntuiset! Ne pysyivät hyvin jalssa niin hyppiessä kuin kävellessä ja juostessakin, sukan kanssa ja ilman sukkaa.

Ensin ajattelin työstää farkkutallukkaani tälläisiksi. Mutta koska näin avonaiseen kesäkenkäkeliin on vielä Suomessa tovi aikaa, (ja minä haluan nämä käyttöön pian) päätinkin ommella tuon jalkapöydän päällä olevan aukon kiinni. Teen sitten vaikka seuraavat aukolla :). 


Ja niin minä ompelin sekä vuoripuolen ja päällipuolen piilopistoin kiinni. Ja koska tallukkaat olivat niin helposti puettavat ja pysyivät hyvin jalassa kiinniommeltuinakin, ompelin myös tuon rusetin kiinni farkkuun pysyvästi. Ensin olin ajatellut rusetin alle alle tarranauhaa tai nepparia.


Pohjaan liimasin valkoisen kumin.



Että tälläistä tälläerää. Onneksi kadut ovat jo lumesta puhtaita, että voin lähteä näillä kohta terassiltamme uloskin taaplaamaan. Tytär (7v) sanoi että typerät nuo rusetit. Mutta eivät nämä onneksi hänelle tuleetkaan :).



 Kevättä odotellessa moikka moi kaikille!

Kirjatuunauksia ja heppaleikkejä

$
0
0

Olen viime päivät ollut taas nukketeatterikiertueella päiväkodeissa ja kirjastoissa. Ihana työ, en muuta voi sanoa! Mutta ihanaa on myös se, että pääsen pian ohjaajankin hommiin. Mukkulan kirjasto tilasi minulta kirjatuunaustyöpajan toukokuulle ja parin päivän päästä aloitan viiden viikon työssäoppimisen 1-2 lk:n oppilaiden kanssa. Kaikkea kivaa siis ilmassa. 

Ja kevätkin tulee kohisten. Kynnenaluseni ovat jo ihan mullassa. Ah!


Mukkulan kirjatuunauspajaa ja oman tyttären heppaleikkejä ajatellen työstimme tyttöseni kanssa muutamia näytteitä vanhoista hylättyistä kirjoista.







Samalla opetin eskarilaista vähän virkkaamaan. Ensimmäisenä työnä syntyi kevoselle valjaat. Sri Lankan tuliaisena saatu käsinauha päätyi laukkakilpailunvoittajan seppeleeksi.


Tässä kuvassa vielä muutama vuosi sitten työstämäni hevostalli, joka nyt muutaman vuoden jälkeen kaivettiin varastosta takaisin leikkeihin.

Leikkiä teidänkin jokaisen päiviin.

Nyt lähden ulkoilemaan ja keräämään pajunkissoja maljakkoon.




Kuningas ja norsu -nukketeatterin valmisteluja

$
0
0

Pääsiäiskoristeita hakiessani löysin vuosia sitten Tiimarin loppuunmyynnistä hankkimiani muna-aihioita. No, siitä se ajatus taas lähti lentoon... ja pian huomasin työstäväni uutta mini-teatteria.



Samaan syssyyn kirpparilta löytyi rekvisiittaa, joten niin sitä mentiin mielikuvituksen maailmaan ja vauhdilla...


Ajatuksissa alkoi pyöriä vanha tarina viisaasta kuninkaasta, norsusta ja kinastelevista palvelijoista. Tämä tarina voisi kenteis päästä myös mukaan seuraavaan (ja viimeiseen!!!) lapsi- ja perhetyön opintojen tutkintotilaisuuteeni.




Tässä hahmojen päät maalattuina ja kuivumassa juuri vaihdetuissa mullissa :).



Kädet hahmoille väänsin rautalangan jämistä ja hihat ompelin huopakangas suikaleista. Kämmeneet virkkasin renkuloiksi.






Vartalot työstin pahviputkesta ja vaatteet hahmoille työstin sametiikangasjämistäni.







Norsu sai torahampaat gernit-massasta.


Vielä puuttuu vähän kasvoja ja linnan juhlasalin koristelua, siinäpä mukavaa puuhaa pääsiäiseksi.


Tämän postauksen myötä toivotankin teille kaikille mukavaa pääsiäisen aikaa ja iloa kevääseenne!


















Kuningas ja norsu -teatterin valmistelut jatkuvat

$
0
0

Olisi taas vaikka mitä postattavaa, mutta kun en enään millään malttaisia istua koneella. Kevät vetää pihalle tonkimaan maata ja viimeisimmän tutkintotilaisuussuunnitelman kirjoittaminen vei taas kirjoitushalut vähäksi aikaa. Olipa taas urakka, mutta nyt se on tehty!

Viimeiseen tutkintotilaisuuteeni valmistamani nukketeatteri "Kuningas ja norsu" on myös edennyt. Tässä postauksessa hieman kuvakulmaa tuohon projektiini.




Edellinen postauksenihan päättyi suurin piirtein tähän yllä olevan kuvan työvaiheeseen. Kuninkaan palvelijoilta uupui vielä kasvot ja kuninkaanlinnan sisustus oli vähän aneeminen.


 

Ensimmäinen hankinta kuninkaansaliin oli sinitiainen, joka tartui matkaamme perheeni perinteiseltä pääsiäisretkeltä Korkeasaaren eläintarhaan. Sinitiainen ja hänen laulupuunsa muutti mukavasti tarinankaartakin ja toi siihen uutta väriä.

 

Kuninkaanlinnan seinäpinta kaipasi myös väriä, joten tein siihen huopakankaista taulun tai ikkunan, aivan miten kukin katsoja haluaa sen nähdä. 


 Ompelutyötäni koristin kuninkaallisemmaksi kultalangalla.



Paininjalkana käytin näppärää nyörijalkaa.


 Sitten oli silmien vuoro. Ne piirsin mustalla permanent -tussilla.





Teatterissa palvelijoiden silmät peitetään ja täten heille piti työstää myös erilaisista nauhoista silmänpeittosuikaleet. Onneksi yhdessä lasipurkissani oli jos jonkinmoista nauhanpätkää juuri tähän tarkoitukseen.


 

Ja kuninkaansali sai ylleen vielä muutaman pitsiliinan (joissa jokaisessa on joku kahvitahra tuolla sermin takapuolella).



Olen myös hankkinut työhuoneelleni tulevia nukketeatteriesityksiäni varten myös kaksi valokannua, joilla saan nyt teatterit milloin vihreän, punaisen, sinisen, keltaisen jne sävyihin.


Ihana vehje!





Seuraavassa postauksessa työstän kuninkaanlinnaan huovuttamalla pihapiiriä, koska onhan se vähän typerää, että norsu on kuninkaansalissa. Pihapiiri- kohtaukseen löysin kirpparilta eurolla kuningattaren ja "ota tästä ilmaiseksi" -korista säilyketölkkiin työstetyn toivomuskaivon. Hurraa!


Eli tälläistä tällä erää. Kuningas jää nyt pohtimaan palvelijoineen massasta muotoilemani appelsiinin ominaisuuksia - kannattaako siitä tehdä kiisseliä vai ei.

Tutkintotilaisuuteni jälkeen tämäkin nukketeatteri päätynee Neulanhaltijan työhuoneen tulevaan nukketeatterien esityslistaan. Joten kurkkikaahan loppukeväästä työhuoneen sivuja, jos haluatte tilata syksyllä tämänkin nukketeatterin päiväkoteihinne, kerhoihinne, lähikirjastoonne tai kouluillenne nähtäväksi. Nyt kiertueella ovat esitykseni Kevät, Kirjastoretki ja Avaruus. Kiitos jokaiselle tilaajalle! Teidän ansiostanne meidän perheeseen saadaan voita leivän päälle!


Kuulemisiin piakkoin uudeleen!

Mukavaa vappuviikkoa kaikille!












Kuningas ja norsu -teatterin ulkokohtaus

$
0
0

"Kuningas ja norsu" -nukketeatteri on nyt valmis. Viimeinen tutkintotilaisuuteni toteutuu kolmena päivänä ensi viikolla. Perjantain jälkeen tämä lapsi - ja perhetyön koulutukseni on ohi. Todistusta saan katsella toukokuun lopussa. Olen helpottunut ja onnellinen. Ja matkalaukussa on nyt tietotaitojen lisäksi yhdeksän opintojen aikana valmistunutta nukketeatteria, osa suurempia, osa pienempiä, mutta jokaisen olen rakentanut vartavasten tutkintotilaisuuksien arviointikroteerejä täyttääkseni.


Koska nukketeattereillani on tapana kasvaa tehdessä, ei tämäkään teatteri tehnyt poikkeusta. Alun perin suunnitelmiini kuului vain ns. kuninkaansali-kohtaus, mutta nyt vähän vahingossa, siihen työstyi myös pihapiirikohtaus. Pihapiirin taustassa hyödynsin lasteni kanssa huovuttamaamme villaliparetta, jota lapseni käyttävät usein taustahuopana omien Lego- ja Playmobil -settiensä kuvauksissa Settipaja -blogissaan.


Tausta oli kuitenkin liian pieni sermiini, joten sitä piti jatkaa... Onneksi autotallin perällä oli vielä yksi pussi epämääräsiä villapaloja - ja nyssäköitä tähän tarkoitukseen....




Vain elämää -tv sarjan seuraaminen on muuten hyvää aikaa neulahuovutukseen :) .




Ja koska olen vanhankannan huovutusope, huovutan aina jokaisen huopatyöni myös huolella vedellä ja saippualla. Tämäkään työ ei tehnyt siihen poikkeusta.



Huopataustan ompelin pussiksi kiinni kankaaseen. Pussin pujotin sermin päälle. Sama sermi eri päällisin on käytössä kuudessa muussakin nukketeatterissani :).


Ja niin kuningatar istui puutarhassa ja pohti toivomuskaivon äärellä kuinka saisi toraisat palvelijat ymmärtämään, että heidän olisi hyvä oppia näkemään asioissa toinen toisensa näkökulmat ja oppia arvostamaan niitä.


 Mukavaa vappua ja pian alkavaa toukokuuta teille kaikille!


 Pysykäähän ystävinä ja kavereina!


Viewing all 531 articles
Browse latest View live