Quantcast
Channel: Neulanhaltija
Viewing all 531 articles
Browse latest View live

Uusi, uljas ja jännittävä ystävä, Designer Topaz

$
0
0

Minut yllätettiin Sadunpäivän kunniaksi oikein häkellyttävällä yllärillä. Blogiyhteistyökumppanini Husqvarna Viking antoi minulle käyttööni ja täällä blogissa esiteltäviksi kaksi uutta, uljasta ja jännittävää ihmettä.



Kädet täristen aloin avata paketteja, perhosten lennellessä vatsan pohjassa. Mitä täältä paljastuukaan?


































Paketeista paljastui huikean hieno Designer Topaz 50 ja suuri kirjontalaite. Mihin seikkailuun ne minut vielä johdattaakaan? Ja mitä kaikkea keksimme omien lasteni ja hoitolasteni kanssa koneella luodakaan? Tilkkutöitä, vaatteita, tallukoita, joulujuttuja..... Hyrrrr....




Koneen sisältä löytyy jos jonkinmoista ohjelmaa ja ohjelmointia. Ompeleita on vaikka millä mitalla ja enää ei tarvitse paininjalkaakaan itse kädellä nostaa. Senkun vain polkaisee kaasupoljinta. .... Hyrrr....


Aaapuuvaaaa... Minä en kestä.... Mitä kaikkea tällä voikaan tehdä?.. 


Ja kun koneeseen yhdistää vielä kirjontaosionkin, niin hyrrrrr..... Mitäpä tässä voi kuin hymyillä?! Täältä voit katsella esittelyjä tästä upeudesta. Ja täältä myös.

Tämä ompelukone on nyt neljäs Husqvarnani. Ja olen kyllä ollut niihin tosi tyytyväinen. Ompelen ihan hirmuisesti ja koneet joutuvatkin luonani kovalle käytölle. 

Omistan myös Husqvarna Rose -kirjovan ompelukoneen, joten automaattinen konekirjonta on jo jonkin verran tuttua minulle. Mutta tähän masiinaan verrattuna Rose on kyllä OldSeason -kamaa. Tämän vuoksi tarvitsen itsekin ohjausta kirjontalaitteen ja kirjontaohjelman käyttöön. Onneksi Husqvarna kouluttaa uuden ompelukoneen hankkivat ihmiset tuntemaan koneensa mahdollisuudet. Itsellä voisi yksin mennä kerran jos toisen sormi suuhun.

Designers Topaz sensijaan toimii aika samalla järjestelmällä kuin Husqvarna Viking koneet yleensäkin, joten enköhän minä sen Topazin kesytä ja ompele jotain mukavaa täälläkin esiteltäväksi.

Mukavaa syksyä ja haravointi-intoa kaikille!





Talvi tulee - tallukoita tekemään

$
0
0

Talvi on tullut! Tai ainakin kuivat kelit ja pakkaset. Ihanaa! Saan taas kaivaa lukuisat villakangastallukkaani esiin ja ommella tietysti muutamat uudet lisää.


Keväällä minulla jäi yhdet tallukkaat keskeneräisiksi (käyttämäni ompelulanka loppui), joten saatanpa nämäkin nyt valmiiksi hetimiten kunhan ehdin ensin käydä ompelulankakaupoilla.



Mutta koska nyt en ennätä kaupoille, päätin työstää pikapikaa yhdet tennaritallukkaat varastosta löytyneistä materiaaleista, jotta saan samalla tutustua ja testata uutta Designer Topaz 50 ompelukonettani. 




Yhden illan ompelun perusteella ihastuin koneeseen ikihyviksi. Koneen toiminnoissa oli muutamia erityisesti arvostamiani asioita. 

Asia 1. Kone ymmärtää ilmoituksestani minkä vahvuista ja minkä laatuista materiaalia olen työstämässä ja säätää itse oikeat säädöt, niin paininjalanpaineelle kuin langankireydellekin. Minä voin vain nauttia itse ompelusta.
Asia 2. Koneessa on säädin, jolla ompelun nopeutta voi säätää etanatasolta formulatasolle. Tämä on erittäin hyvä ominaisuus lasten kanssa ompelua työstettäessä.


Asia 3. Ompelukoneen paininjalkaa ei tarvitse koukkia vivulla koneen takaa ylös ja alas. Riittää kun hipaisee sormella kuvan logoa. Minun Husqvarna Viking Quilt Designer -koneessa oli sama älykäs paininjalan nostotapa. Ja kun sen oppii, tuntuu se koneen takaa painninjalan nosto yllättävän hankalalta. Nyt kun olen Husqvarna Viking Opal -koneellani nostanut paininjalkaa manuaalisesti kädellä sieltä koneen takaa, meinaa käsi vielä väistämättä hakeutua tälläkin koneella ensin huitomaan paininjalkavipua koneen takaa ;).


Asia 4. Kone katkaisee itse langan ompelun loputtua, kun sormella hipaisee saksilogoa. Todella näppärä juttu, jota olen kaivannut.


Asia 5. Automaattinen lankojen solmimispäättely FIX. Todella kätevä kirjonnoissa ja tikkauksissa, joissa eestaaspäättely ei tule kuuloonkaan ompeleen paksuuntumisen myötä.




Tennaritallukaskin alkoivat valmistua, koneen kanssa tuttavuutta tehdessäni.


Loput tallukkaan työstönvaiheet eli pohjan kiinnitykset tapahtuvatkin sitten käsipelillä. Eli siinä hurahtaakin sitten tämä ilta. Laitan kuvaa tallukkaista kun ne valmistuvat.


Mukavaa Lokakuun loppua ja kesäajan viimeisiä päiviä teille kaikille!

Tervetuloa tapaamaan minua Kätevä- ja Tekevä -messuille

$
0
0

Tervetuloa 4.-5.11viikonloppuna Lahdessa järjestettäville Kätevä- ja Tekevä -messuille! Messuilla on paljon nähtävää, koettavaa ja ihmeteltävää. Messuilla voit myös  tulla moikkaamaan minua, kokea satumatkan Syysmetsään pöytänukketeatteriesitykseni kera,  käväistä kanssani jutustelemassa tallukoiden valmistuksesta ja ihmetellä v. 2003 valmistuneita Veljeni Leijonanmieli -tilkkutekstiilejäni.



Pöytänukketeatteriesitykseni Syysmetsä on lauantaina D-hallissa klo 12.00-12.45.

Tallukastyönäytökset ovat E-hallissa lauantaina klo 15-16 ja sunnuntaina klo 10.30-11.30.

Veljeni Leijonanmieli -tekstiilit ovat nähtävillä Tapahtumateltan läheisyydessä.

Ja sunnuntaina saan astua myös Lasse Kantolan haastateltavaksi tapahtumateltassa Vesijärvihallissa klo 14.30.



Työpajaani tuo muutamia jo valmiita tallukoita ja muutamia keskeneräisiä, joista työvaiheita voidaan tutkiskella.


Työpajassani on mukana myös uusin ompelukoneeni, jolla ompelen keskeneräisiä tallukoita valmiimmiksi.


Olen itse käynyt Kätevä ja Tekevä -messuilla joka vuosi ja pidän niistä, sillä siellä on niin paljon erilaisia mielenkiintoisia esittelijöitä ja taitavia tekijöitä esillä.

Tänä vuonna messuilta löytyy mm. kädentaitotuotteiden myyjiä ja esittelijöitä, työnäytöksiä ja käsityötarvikkeita, mielenkiintoisia kädentaitajien ja bloggareiden haastatteluja, Koulutuskeskus Salpauksen monialaista osaamista sisältävä näytös, Kankurin ilon mattohuutokauppa ja moninaisia musiikkituokioita. 

Messujen yhteydessä järjestetään myös suositut Kivi- ja korumessut, Nukkekoti- ja nukkemessut ja RC-autoilun SM-sarjan osakilpailu. Messuvieraat pääsevät kaikille messuille ja kaikkiin tapahtumiin yhdellä lipulla.



Eli tervetuloa moikkaamaan ja ihmettelemään Lahden Kätevä- ja Tekevä -messuja!

Näkemisiin viikonloppuna!


Näiden messujen jälkeen pakkaan tallukkaani matkaan Tampereen käsityömessuille 18.11. Silloin ompelen Tallukoita Husqvarna Vikingin osastolla lähes koko lauantai päivän.


Eli kipin kapin myös Tampereelle!


Mukavaa Marraskuuta kaikille! Muistakaahan pukeutua lämpimästi!


Kätevä ja Tekevä -messut 2017 / Osa 1.

$
0
0

Olin tämän viikonlopun touhuamassa Lahden messujen kutsumana Kätevä ja Tekevä -messuilla. Käyn näillä messuilla messuvieraana joka vuosi, vaikka koen yleensä väki- ja tavaratungokset hengästyttäviksi ja jopa stressaaviksi. Tällä kestaa kaikki oli toisin.

Tulin messuilta kotiin seesteisempänä ja iloisempana. Olin hengittänyt messujen tahdissa pulppuavaa iloa ja ymmärtänyt ottaa vastaan kaiken aistejani kuormittavan informaation rauhassa, lepohetkien kera, kunnon täyspainoista ruokaa unohtamatta ja kaiken kukkuraksi olin saanut olla messuilla tarpeellinen.



Tässä ja seuraavassa postauksessa käyn läpi messutuntemuksiani ja sitä mitä Kätevä ja Tekevä -messuilta jäi minulle mieleen ja käteen.

Vietin messuilla lauantaina 9 tuntia, sunnuntaina 7 tuntia, joista osan aikaa esitin nukketeatteria sekä kerroin työnäytöksessäni messuvieraille tallukoiden valmistuksesta. Lisäksi sain olla haastateltavana blogityöstäni ja kädentaitohistoriastani messujen päälavalla. 


Tämä messumaratoni oli viisas päätös, sillä kun messuille varaa kunnolla aikaa, malttaa myös siellä istua usempaan kertaan rauhassa omien ajatusten ja mielenkiintoisten haastattelujen, konserttien ja ohjelmanumeroiden kanssa sekä nauttia rauhassa messuravintolassa seisovasta pöydästä kunnon ruoka-aterian. Täydellä mahalla ja säännöllisellä lepäämisellä messujen valtava kävijämäärä tai upeat esitykset eivät tuntuneet ahdistavilta eikä toinen toistaan houkuttelevammat myyntikojut huikeinen kädentaitotuotteineen - ja tarvikkeineen pyörryttäneet enää lainkaan.


Koulutuskeskus Salpauksen tarpeistonvalmistajat yllättivät minut taidokkailla töillään jälleen kerran. Kuinka upeaa osaamista heillä onkaan!



Samoin Koulutuskeskus Salpauksen vaatetusalan opiskelijoiden työt olivat hengästyttävän kekselijäitä ja taidokkaita! Mitä teatraalisuutta, millaisia leikkauksia ja yksityiskohtia.....


Kun aikaa oli runsaasti, löysivät silmät myös jokaikisellä messuhallikierroksella jotain uutta ja ihmeellistä. Jokaisella kierroksella myös eteeni tupsahti ystäviä ja tuttavia, joiden kanssa kuulumisten vaihto toi valoa elämääni pitkäksi aikaa. Suureksi ilokseni sain luotua messuilla myös uusia tuttavuussuhteita alan ammattilaisiin ja käsityöharrastajiin.



Oli myös huikean hienoa saada olla yksi osa lapsiperheiden messuelämystä tarjoamalla ohjelmateltassa messuvieraille hetken sadunmaailmaa nukketeatterin keinoin.


Tarinanani oli tällä kertaa "Syysmetsä".



Nukketeatterin ohella tarjosin messuvieraille kädentaitojen oppia kahdessa työnäytöksessä.



Työnäytökseni tallukkaista herätti paljon kiinnostusta messuasiakkaissa. Kuulin monia mielenkiintosia muisteluita messuvieraiden vanhemmista, jotka olivat aikoinaan 1960-1970-luvuilla tallukkaita ommelleet. Sain selittää kymmeniä ja kymmeniä kertoja tallukkaiden työvaiheita ja sitä, että niitä voi ihan oikeasti käyttää ulkokenkinä.





Sain todella paljon kannustuksen sanoja ja moni toivoi, että tienaisin joku päivä vielä elinkeinoni näillä yksilöllisillä taidekengillä. Minulla oli koko ajan tunne, että minua kannettiin ja tekemisiäni arvostettiin. Se oli hyvin palkitsevaa ja voimaannuttavaa, sillä kotona ommellessani kuulen vain omat ajatukseni.

Kiitos teille kaikille, jotka tulitte kanssani keskustelemaan messuilla! Läsnäolonne ja kauniit sananne olivat minulle suuri ilon aihe.

Kiitos!







Kätevä ja Tekevä -messut 2017/ osa 2.

$
0
0

Mihin ihmeeseen nämä päivät oikein sujahtavat... Piti postata tämä Kätevä ja Tekevä -messujen toinen postaus heti seuraavana päivänä messujen jälkeen, mutta nyt vasta ennätän koneen viereen istua.


Kuten edellisessä postauksessani kerroin, matkaani tarttui myös monta kivaa ja tarpeellista asiaa messuilta elämysten lisäksi. 

Ensimmäisenä ostin perhepäivähoitoryhmälleni askartelutarvikkeita Wennstömiltä. Käytän lapsilla aina vain laadukkaita piirrustus-, maalaustarvikeita sekä askartelumateriaaleja. On aivan erilaista piirtää hennolla otteella kynällä, josta tulee vahva pigmentti, kuin kynällä, jonka jälki katoaa paperiin. Myös kynän tunnulla ja muodolla on suuri merkitys niin pienen kuin isonkin ihmisen piirrustushaluihin. 

Nyt messuilta hankin lisää Lyran puuvärejä ja mehiläisvaha-muovailuvahaa.



Mehiläisvaha-muovailuvahaan tutustuin Steiner-koulun työharjoittelussani viime vuonna ja ihastuin siihen ikihyviksi. Samoin kävi mehiläisvaha-väriliitujen kanssa. Niitä hamstrasin Steinerkoulun myymälästä aika läjän, joten niitä ei nyt tarvinnyt Wennströmeiltä ostaa lisää.

Mehiläisvaha-muovailuvahat hoitolapseni löytävät joku joulukuun päivä heille askartelemastani joulukalenterista. Puuvärit pääsivät heti käyttöön.


En yleensä hamstraa kankaita tulevia ompelutöitä varten (ellen saa niitä ilmaiseksi lahjoituksena), vaan ostan, vähävarainen kun olen, aina kangasta vain tarpeeseen.


Nyt Almandiinin kankaissa oli messuilla kuitenkin niin herkullisia kuoseja, että toisena messupäivänä sorruin ja joten keksin lennosta itselleni tarpeen saada ostaa edes pieni pala jotain herkkuväristä Japanilaista laatupuuvillaa.


Tyttäreni ja minä rakastamme pandoja ja nyt kun Ähtärin eläinpuistokin saa Suomi100 -lahjaksi omat pandat, niin minäkin sijoitin rahaani ihanaan pandakankaaseen. Tämän kankaan käyttö selvinnee jossain myöhemmässä postauksessa.


Kätevä ja tekevä -messuilla on yksi myyjä, jonka tuotteet eivät koskaan jätä minua kylmäksi. 

Vai mitä mieltä olette näistä upeaakin upeammista nukkekodin herkuista, joissa jokaikinen pienikin yksityiskohta on huomioitu? Näitä hengästyttäviä tuotteita valmistaa lahtelainen Happy little muffin-bloggari, Mirja. Hänellä on myös sivut facessa ja instagramissa.


Minä en voi käsittää tälläistä taitoa?! Minun käteni eivät kuunaan taikoisi tälläisiä. Huoh!


Tämä häkellyttävän taidokkas miniatyyriluomus herätti useammankin ihmisen huokailemaan ihmetyksestä. Huoh!


Lopuksi ostin vielä itselleni kolme joululahjakirjaa 2 €/kpl. (siis miten kirjoja voi myydä tuolla hintaa!!!!) Tiedän, että nämä kirjat ovat jo useita vuosi sitten julkaistuja, mutta minulla niitä ei ole ja jouluna niitä on kiva lukea suklaarasiaa tyhjentäen ja kevään tilkkutyöjuttuja suunnitellen. Enkä minä usein jouluna tai muina juhlinakaan kovinkaan montaa lahjaa saa, joten itse on pidettävä huoli, ettei käy niin kuin tässä taannoin kävi, etten saanut jouluna yhden yhtään lahjaa (kun oltiin sovittu ettei mitään tarvitse ostaa... se oli ihan tosi surullista ja kamalaa! Älkää siis sopiko koskaan niin!)


Hipulitallukkaat

$
0
0

Taannoisen tallukas- postaukseni jälkeen Sinikka -niminen lukija herätti minussa löytöretkeilijän. KIITOS, SINIKKA!!!!!! Sinikka kommentoi blogi-postaustani tiedolla, joka oli minulle uusi. Hän oli bongannut lukiessaan Täällä Pohjantähden alla -kirjaa Akseli Koskelan jalkineista käytettävän nimityksen "sukkavartiset hipulitallukkaat".



Minä tietysti heti intoa piukeana, kaivoin mieheni kanssa opuksen esiin ja lukaisimme myös kirjan, jotta löytäsimme kohdan. Kävimme tietysti myös katsomassa kyseisen esityksen Lahden Kaupungin teatterilla, mutta siellä ei hipulitallukkaita kyllä ollut. Kirjasta sentään löytyi :).

(Tämä hipulitallukas tuli ihon alle myös siksi, että se löytyi meille tärkeästä tarinasta. Oma esikoisemme on saanut nimittäin nimensä Akseli Johannes Koskelan mukaan.)
 

Ja siitä se löytöretki sitten alkoi. Goolettamalla löysinkin tietoa hipuleista (villasukat) ja hipulitallukkaista (sukanvarsitallukkaat) eli villasukan päälle ommeltavista, ulkokengiksi tarkoitetuista villajalkineista.





Kaivoin "parsintaa odottavat villasukat" -pinostani kauneimmat pitkävartiset villasukat ja päätin värjätä ne harmaista vaaleanpunaisiksi. sillä jotenkin olin niin rakastunut sanaan : "hipulitallukas", että halusin valmistaa niistä myös universaalin rakkauden väriset.

Taas sai Dylon värinappikokoelmani maksaa hintaansa (5€ kirpparilta, täydellinen värinappikokoelma v. 2001)




Keitoksen jälkeen parsin sukat puulestin päällä. Olipa muuten näppärää parsia sukkia näin! Miten en ollut aikaisemmin tajunnut tätäkään niksiä. En enää ikinä parsi sukkia kädessä niitä pitäen ja peukaloa väsyttäen, kerta omistan puulestejä joka kokoa, koosta 18 kokoon 43.

Hipulitallukas työstetään puulestin päälle, käsin ommellen. Tekniikka on siis varsin erilainen kuin aikaisemmissa ompelukoneella ommeltavissa tallukoissani.Voi, kuinka minä hykertelin uuden oppimisen edessä. Nämä jutut ovat minun elämässäni se suola <3.








Varastostani löytyi toiseen hipulitallukkaaseen keltainen paksu villahuopa välipohjaksi, toiseen punainen, samanlainen. Välipohjat jäävät piiloon, joten niiden värillä ei ole mitään väliä. Tein välipohjasta kaksin kertaisen, että varmasti tarkenee, eikä jalka kastukaan heti näissä sohjokeleissä.

Välipohja kiinnitettiin lyhyin pienipäisin nupinauloin vasaralla lyöden puulestiin. Tämän jälkeen välipohja ommeltiin tukevalla karhunlangalla kaarevaa verhoiluneulaa apuna käyttäen harsinpistoin kiinni villasukkaan eli hipuliin.





Kun välipohjat olivat ommellut kiinni sukkien pohjiin ja reunoihin, oli lämmikkeen vuoro.


Lämmikkeenä käytin joskus joltakulta lahjoituksena saamaani vanuttunuttta angoravillaneulosta. Kiitos lahjoittajalle!


U-kirjaimen mallinen neulos aseteltiin sukan ja lestin päälle ja ommeltiin kiinni kantasaumastaan.


Tämän jälkeen lämmike tikattiin kiinni sukkaan kaarevalla neulalla niin, että neula koski joka pistolla puulestiin. Tällöin varmistui se, että tikkaus lävistää myös villasukan.


Lisäksi laitoin lisälämmikkeet niin kantapään kohdalle kuin varpaidenkin kohdalle. (Tässä voisi käyttää myös pellavaista raaveliinaa kulumaa estämään, mutta minä halusin laittaa nyt kunnon vyllingit.



Lämmikkeet tikkasin huolella kiinni villasukkaan eli hipuliin. Työskentelin lähinnä iltaisin yhdeksän jälkeen kun lapset olivat menneet nukkumaan, joten työkuvien valoitus on Suomen pimeimpänä aikana vähän synkän puoleinen, mutta näillä mennään....




Seuraavaksi kiinnitin tallukoiden päällishuovan. Päällisenä voi käyttää myös tiheäsidoksista laadukasta villakangasta. Minä leikkasin päälliset Iskun tehtaanmyymälästä ostamallani tiheäsidoksisella huonekalu-villakankaalla.

(Hyvä myymälä muuten tuo Iskun tehtaan myymälä lahden Mukkulassa. Kaikki laadukkaat villakankaat ja huovat vain 6€/metri!)


Kantapään yhdistyssauman ompelin kiinni ompelukoneella (3 x suoraommel). Tein hipulitallukkaan suuhun aukileikkauksia, jotta se istuu sukan ja lämmikkeiden päälle kauniisti. Tässä vaiheessa kannattaa myös kevyesti kokeilla, että tallukkaan suuaukko tulee riittävän suureksi, että lesti saadaan keploteltua lopulta myös pois hipulitallukkaan sisältä.


Hipulitallukas voidaan tikata tai kirjoa aivan niin huikeasti kuin vain tekijä ideoi. Tärkeintä on kuitenkin, että kirjontapistot /tikkaus tehdään kaarevalla varhoiluneulalla, jotta päällinen varmasti tarttuu villasukkaan! Puulestillä tämä on helppoa, sillä neula kolahtaa joka pistolla kevyesti puuhun.





Itse tikkasin nyt nämä ensimmäiset hipulitallukkaani etupistoin tallukan muotoja mukaillen. Lankana käytin joltakin joskus saamaani Made is W.Germany PERLE -lankaa, joka viimein löysi täydellisen tarpeen ja paikan. Kiitos lahjoittajalle!



Tikkauksen jälkeen päällinen käännettiin sisäpohjan peitoksi, aivan kuten tavallisissakin tallukoissa, jollaiset ilmeisesti Elinallakin oli jaloissaan. Täällä Pohjantähden alla -kirjasarjan ensimmäisessä osassa Akseli kommentoi Elinan "Pirun nättejä tallukoita".

(Muistutanpa tässä samalla, että tulkaa ihmeessä seuraamaan Neulanhaltijaa myös instagramiin, sillä siellä nämä kässäilyni ovat reaaliaikaisempia ja postaukset päivittäistä!)


Seuraava vaihe onkin sitten ulkopohjahuovan ompelu. Se työstetään naskalin ja kahden tallukkaneulan avulla aivan kuten tavallisissakin tallukoissa.


Pohjan kiinnityksen apumateriaaliksi sain kuitenkin nyt vihdoin ja viimein Maitoliimaa. Olen etsinyt sitä, edellisen liimapurkkini tyhjennyttyä, kissojen ja koirien kanssa ympäri Lahtea ja nyt viimein hoksasin, että otankin yhteyttä suoraan sen valmistajaan eli Kiiltoon. Ja tsadaa, kotiini tuotiin 10 l maitoliimaa. Kyllä nyt saan aika monet tallukkaan pohjat liimattua. Kiitos Kiilto!!!



Maitoliima on erinomaista tekstiilipinnoille ja tällä saa nyt kiinnitettyä vaikka nahkapohjat tallukkaisiin. Minä olen niin super-iloinen!!!!!!


Postailen tästä projektista toiste lisää, kunhan hipulitallukkaat saavat pohjansa, sillä nyt alan pakkailemaan Tampereen käsityömessuille tallukkaitani (myös nämä pakkaan tässä työvaiheessa olevana mukaan). Nähdään siis siellä , Husqvarna Vikingin osastolla, lauantaina klo 11-17.

Mukavaa marraskuuta kaikille!







Terveisiä Tampereen kädentaitomessuilta

$
0
0

Terveisiä Tampereelta Suomen Kädentaidot messuilta. Olipahan vauhdikas päivä!!! Väkeä ja tarjontaa ihan hirmuisesti ja illan huipuksi vielä mieheni kanssa Tuntematon Sotilas -leffakokemus. Nyt olenkin tämän päivää ihan tokkurassa kaikesta näkemästäni.

Tässä postauksessa vähän fiiliksiäni messuilta ja juttua ihanista kohtaamisista blogini lukijoiden ja instagram seuraajieni kanssa sekä tarjonnasta messuilla. Ja tietysti myös siitä mitä minulle tarttui kotiin viemisiksi.











Minun pestini messuilla oli esitellä tallukoitani ja työstää niitä Husqvarna Vikingin osastolla työnäytöksenä lauantaipäivän ajan. Ompelukoneena käytin, huikeassa messutarjouksessa ollutta,  Sapphire 965Q -ompelukonetta.

Väkeä riitti keskustelemaan kanssani koko päivän ajan ja ihmiset ostivat tositarkoituksella ompelukoneita. Minäkin toimin välillä kiireapulaisena kone-esittelyssä. Kuulin ihania kommentteja blogistani, huikeita muistoja tallukoista ja kiinnostavia tarinoita joskus käydyllä tallukkakurssilla keskenjääneistä tallukoista. Toivottavasti blogini kautta voin ohjata nämä keskeneräiset tallukkaat valmiiksi.

Täältä pääset seuraamaan tallukoiden valmistusprosessia.


Messuilla jaloissani olleet keltaiset (aikojen ensimmäiset) tallukkaani, herättivät ihmisissä valtavasti huomiota ja huokailuja. Ja uusimpien hipulitallukkaideni hassu nimi sai hymyn monen messuvieraan suupieliin :). Olipa ihanaa jakaa tätä kansanperinnettä siitä kiinnostuneille. Jokainen teistä vierailijoista teki päivästäni erityisen, kiitos!!!!!




Messujen lopussa, väentungoksen hieman hellitettyä, ehdin vielä juosta vähän kurkkimassa muidenkin osastoja. Taito-lehden osastolla tilasin itselleni joululahjaksi TAITO- lehden, jota minulle ei ole muutamaan vuoteen tullutkaan. Mielestäni TAITO-lehti on yksi parhaita ja tasokkaimpia käsityölehtiä Suomessa, sillä itse en niinkään kaipaa käsityöohjeita vaan tietoa erilaisista tekniikoista ja mielenkiintoisia näkökulmia käsityöyrittäjiltä.



Väentungoksessa en päässyt enkä ehtinyt kiertää kuin kymmenesosan messujen valtavasta annista, mutta onneksi osuin tälle häkellyttävän upealle osastolle, jossa tekstiilisuunnittelija ja kuvittaja Anna Riikka Qvist esitteli kädenjälkeään.




Anna Riikalla oli myynnissä upeita kolmiulotteisia postikortteja, joiden kuvitus oli aivan hurmaavaa.




Niinpä päätin sijoittaa messubudjettini Anna Riikan osastolle, josta ostin läjäpäin kortteja. Anna Riikan upeita töitä löytyy instagramista @annariikkaq sekä nettikaupasta wwwcos.com. Hänellä on myös oma blogi.



Aivan messuilta lähtemiseni yhteydessä osuin myös osastolle, jossa ihastuttavat sisarukset möivät valmistamiaan käsinukkeja. Käsinuket olivat aivan häkellyttävän yksityiskohtaisia eläimiä, menninkäsiä ja tonttuja. Olin aivan myyty. Messuväsymys oli kuitenkin jo niin suuri, että en jaksanut enää ostaa mitään, ihailla vain. Käykääpä katsomassa sisarusten facesivut ja kotisivut, niin näette miten ihastuttavaa osaamista heiltä löytyy.

Mahtavat messut oli, mutta jotta niissä säilyisi järjissään ja jaksaisi omaksua näkemäänsä ja ostaa, tarvitsee messuille varata ehdottomasti koko päivä tai vaikka kaksi tai kolme, kuten moni messukävijä oli älynnyt tehdäkin. 

Ensivuonna varaan hotellin ja vietän messuilla useamman hetken.













Hipulitallukkaani ovat nyt valmiit!

$
0
0

Hipulitallukkaani ehtivät kuin ehtivätkin valmistua ennen Suomen 100 v synttäreitä. Näistä tuli täydelliset!!! Niiden istuvuus jalassa on kuin jalka olisi pumpulissa. kenkiä ei tunne lainkaan jalassa ja silti ne ovat tukevat kuin mitkäkin työkengät.

Hyrrrr.... Olen niin onnellinen näistä!!!!!


Viimepostauksessa hipulitallukkaani eli sukan päälle ommeltavat perinnetallukkaani jäivät pohjustusvaiheeseen. Nyt tässä postauksessa näette miten hipulitallukas eteni valmiiksi "Suomi 100" - jalkineeksi asti. (Edellisen postauksen löydät täältä.)


Hipulitallukkaan pohjassa käytin 100% villalevyä, jota olen ostanut Koskenpään huopatehtaalta. Pohjasta tulee siis kolmikertainen, sillä sisäpohjassa on jo kaksi 100% villaa olevaa hieman tätä pohjahuopaa ohuempaa huopalevyä myös.



Pohjat liimasin kiinni maitoliimalla, joka on aivan virtsanhajuista liimaa, mutta sillä liimatusta liimapinnasta tulee käsittämättömän elastista ja kestävää. Liimauksen jälkeen ompelin villapohjan vielä tavallisten tallukoiden tapaan naskalia apunakäyttäen kahdella neulalla ja pikilangalla.





Ulkopohjan suojaksi näihin hipulitallukkaisiin laitoin vanhan tavan mukaan nahkaa. 



Nahkan liimauksessa käytin taas Kiillon maitoliimaa.




Reunoille liimasin myös nahkasuikaleet vanhojen tallukasmallien mukaisesti. Paitsi tuon piparimaisen reunan kyllä keksin ihan itse. Nahkasuikale suojaa tallukasta kostumasta myös sivusta päin.


Pohjaan voi lisätä nahkaa useitakin kerroksia. Itse laitoin nyt vain yhden kerroksen, mutta lisään toisen jos tuntuu, että yksi kerros on liian vähän. Kumipohjaa en näihin nyt halunnut, sillä tavoite oli tehdä nämä kokonaisuudessaan mahdollisimman alkuperäisistä luonnonmateriaaleista.








Ja siinä ne nyt ovat! Mun karkkimaiset hipulitallukkaat, jotka saavat nimellään ja ulkonäöllään hymyn huulille. Kyllä näiden kanssa jaksaa tallustaa tämän kaamosajan läpi. Vaikka ulos näillä ei kyllä parane nyt mennä, kun joka päivä vain sataa vettä.


Pikkupakkasia odotellessa, Oikein leppoisaa joulun odotusta teille kaikille! Ja mukavia Suomi 100 v. synttäreitä!!!!




Joulumieltä etsimässä

$
0
0
 

Olen ollut aina kiinnostunut saduista, fantasiasta, kertomuksista ja myyteistä. ´Tämän vuoksi esitänkin sydämen halusta ja tarinan kertomisen tarpeesta viikottain nukketeatteria lapsille ja lapsenmielisille.

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmät jouluntarinat ja jouluntaika valtaavat myös jouluvalmisteluni. Kaupallinen, muovinen joulu tuntuu kovin stressaavalta ja kaikki jouluun liittyvät suoritteet suorastaan piinaavilta.

Haluan vain olla. Olla hiljaa. Kuunnella joulun tarinaa rauhallisin lauluin ja tarinoin. Syödä helposti ja hyvin. Kääriytyä tilkkutäkkiin tai vilttiin ja katsella muutamia kauniita kuusessa roikkuvia joululukoristeita ja kynttilöiden loistetta.



Olen nyt kahdesti osunut joulumyyjäsiin, joissa on myynnissä ihastuttavia Tikankolon huovutettuja jouluhahmoja. Nämä Liisa Tikan valmistamat uniikit huopahahmot vievät kirjaimellisesti minulta jalat alta. Niiden kauneus huimaa ja taidokas muotokieli ja kädenjälki saa haukkomaan henkeä. Jos jotain jouluuni haluan, niin näitä hurmaavia hahmoja.


 Ja kuinka Liisa itsekin on kuin satukirjasta. Olen lumoutunut. Olen löytänyt satumaan.

 

 

 

 


Olisin voinut ostaa nämä kaikki. Mutta kaikki on liikaa, sillä jouluntaika ja oma luovuuteni vaatii rauhaa. Ja jopa näitä kuvatessani tuntui kuin olisin rikkonut tuon rauhan. Olisin halunnutkin vain istua hiljaa ja katsella näitä suloisia hahmoja, jotka kuiskivat minulle. Olisin halunnut päästää sadunkertojan itsessäni valloilleen ja kuunnella jokaikisen hahmon kertomaa tarinaa. Olisin halunnut rakentaa näille maailman, jossa ne saisivat elää ja olla.

Upeaa, kertakaikkiaan upeaa kädentaitoa!!!!! Harvoin minut tyrmätään näin täysin.


 Ja mitä ihastuttavaa vitsikkyyttä myös!

Näiden Tikankolon tunnelmien jatkeeksi jatkoimme perheeni kanssa matkaa Lahden kaupungintalolle Saiturin joulu -näytelmää katsomaan.



Mitäpä tähän sitten vahvojen teatraalisten elämysten jälkeen voisi muuta sanoa kuin Hyvää joulun aikaa teille kaikille! Älkää hötkyilkö, vaan nauttikaa pienistä ihmeistä. Pienet ihmeet ja vanhat tarinat puhuttelevat vielä tänäkin päivänä kun niille antaa mahdollisuuden.

Olkaa toisillenne hyviä ja kilttejä!







Tonttujen kirjatalot

$
0
0

Tämän joulun trendijuttu on selvästi ollut tonttujen ovet, joita laitetaan talojen seiniin tai puiden kylkeen ja joihin ilmestyy joulunaikaan jos jonkinmoista yllätysviestiä tai pikkupakettia.

Koska minä en tiedä hoitolasteni kotien seinäratkaisuja tai heidän kotiensa pihapuiden jykevyyttä, päätin työstää hoitolasteni kanssa kahden kuukauden kädentaitoprojektina hyllynpäälle tai lattialle aseteltavan Kirja-Tonttulan. Tiistain kädentaitopäivämme olivatkin sitten yhtä Tonttulaa.


Tontun kodeiksi pääsivät vanhat kirjat, joita löysin kirjaston edestä asiakkaiden omasta "saa ottaa" -hyllyköstä sopivasti 5 samanlaista, yhden omalle tyttärelle ja neljä hoitolapsille.


Tässä postauksessa kuvina työskentelyämme, johon kuului niin maalaamista kuin liimaamista, savitöitä ja puutöitä sekä lukuisia ihastuttavia uusia ideoita tuottavia leikkejä. 

 


Tyttäreni ja 5-vuotias hoitolapseni leikkasivat urakalla itselleen ja jokaiselle hoitolapsilleni Tonttulan pihamaalle kettuperheen. Tuli kyllä saksien käyttöä treenattua oikein kunnolla.....


Tontut työstimme oman kotipihamme terijoensalavasta leikastusta oksasta ja lumiukot ilman hapen vaikututuksesta kuivuvasta savesta. Ja tottakai itsenäisyyspäivänä piti saada vielä Suomen siniristiliputkin liehumaan ja puusukset, vanhojen aikojen meiningissä, tontulle jalkaan.



Isommat lapset tekivät myös lumilyhdyt Tonttulan pihalle styroxpaloista. Lumilyhdyn sisälle rytistettiin tulenoranssia paperia. Ovikranssit työstettiin pihakoivusta lentäneistä risuista.



Tonttulan sisälle teimme puupalikoista ja helmistä askarrellen pirtinpenkin ja pöydän. Penkki toimii myös hyvin tontun sänkynä (ketutkin joskus lainaavat sitä). 





Tonttulan seinälle teimme ikkunat, joissa saivat kyllä kolmivuotiaat hoitolapset värittää kielikeskellä suuta, että pysyttiin rajojen sisällä. Palkinnoksi sai pistellä taivaalle tähtiä kulta ja hopeatussilla.

Kulhoja teimme pikkutontuille syksyllä kesräämistämme tammenterhoista. (Leikkikakku on kirpparilöytö.)


Tyttäreni askarteli myös tonttulaansa kirjan (lukutoukka kun on itsekin) ja kirpparilta löytyi hieno appelsiinisoppakulho kuin luotuna Tonttulaan.


Ja pitihän Tonttulan pihalle saada vielä joulukuusikin, jonka koristelussa ei koristeita tai mielikuvitusta säästelty :)





Ja niin alkoi Tonttulasssa joulujuhlan odotus. Lapset veivät omat Tonttulansa koteihinsa ja vanhempien palautteesta päätellen projektistamme on tykätty tosi paljon. Pikkutontut ja ketut ovat kirvoittaneet monta leikkiä ja lisää rekvisiittaa syntyy yhdestä jos toisesta "roskasta" jatkuvasti. Ihana projekti, keväällä ehkä teemme jotain samansuuntaista leikkiympäristöä kädentaitoharjottaina, sillä mikäs sen mukavampaa kuin leikkiä omialla tuotoksilla :).

Seuraavassa postauksessa kirjoittelen pitkästä aikaa vähän ompelujuttuja, sillä me olemme myös ommelleet uudella ompelukoneellani lasten kanssa paljon,  mm. nämä upeat neulostonttuhatut :).


 Heissulivei ja mukavaa joulun aikaa teille kaikille!



Kirjontakokeiluja lasten kanssa uudella ompelukoneella

$
0
0

Olemme tutustuneet syksyn mittaan omien ja hoitolasteni kanssa myös uuteen blogiyhteistyönä saamaani Topaz -ompelukoneeseen ja koneompelemiseen ylipäätään.

(Husqvarna Viking,  Designer Topaz 50)


Olemme työstäneet nukenpeittoja ja huopasydämiä, joihin kokeilimme koneen hurmaavia erikoisompeleita.


Ja kynäpenaalinkin syntyi ekaluokkalaisen kokeilusta...


Olemme kirjoneet ompelukoneen kirjontaosiolla ihmeellisiä kuvioita, jotka työstyvät ihan itsestään :).


Eräskin unipupu sai näin kauniin lakanan päiväleposänkyynsä vanhaan mansikkalaatikkoon.


Joulupukin kontiin työstyi myös huopalaukku, jonka taskuun lapset ompelivat linnun.


Ihmeellinen on tekniikan maailma. suit sait syntyy valmiita kuvioita, joita todellakin pienikin lapsi osaa koneella työstää. Näitä kuvioita työstämme jatkossakin, kunhan joulupuuhat ovat ohi ja alkaa kevään tohinat :)



Tähän loppuun vielä kuva äidilleni ompelemastani liinasta, josta koristaa konekirjotut hopeiset lehdet.



























Satiinipintaisessa suuressa pöytäliinassa on 15 hopeista kolmen lehden lehtikuviota. Liina sopi hyvin äitini ja isäni järjestämiin Suomi 100 juhliin.

Seuraavassa postauksessa jouluisampia kuvia tilkkutyönä valmistetuista joulutyynyistäni.

Mukavaa joulun odotusta kaikille!

Joulutyynyjä

$
0
0

(Blogiyhteistyöpostaus)

Minun on vuosi vuodelta hankalampi keksiä aikuisille joululahjoja, etenkin minua aikuisemmille, joilla on jo kaikkea, niin varallisuutta kuin materiaakin. Lahjakortit ovat mielestäni tylsiä ja mielikuvituksettomia, sillä niistä näkee heti lahjan arvon ja minun budjetillani se arvo ei ole päätähuimaava, vaikka saajan ihmisarvo minulle olisin suuri.

Tänä vuonna päätin työstää iloiset JOULU-tyynyt joululahjakääreisiin.


Tilkkutyökankaita oli varastossani valmiiksi, vain sisustyynyt ja piilovetoketjut kävin ostamassa kaupasta.




Idean tyynyihin sain tyttärelleni tekemästä torkkupeitosta, jossa oli kuusia ja taloja. Aloin siis ommella kuusityynyjä.































Tyynyyn sain hyvin käytettyä kapeimmatkin kangassuikaleet.





Tyynyn tikkasin vanuun ja taustakankaaseen jousijalalla vapaatikkauksena.


Erityisen mukava ominaisuus uudessa Design Topaz -ompelukoneessani on automaattinen alalankamittari, joka ilmoittaa aina kun alalanka on loppumassa. Nyt ommel on helppoa lopettaa sellaiseen paikkaan, jossa alalangan vaihto kesken ompelun ei häiritse ommeljälkeä. Ilmoituksen jälkeen koneella voi nimittäin ommella vielä muutaman kymmenen senttiä.


Ja taas pääsen muistuttamaan silityksen tärkeydestä tilkkutöitä tehdessä. Hyvin silitetty työ näyttää hyvältä ja tilkut ja tikkaukset asettuvat kauniisti paikoilleen.


Myös Husqvarna Vikingin lisävarusteena saatava piilovetoketjupaininjalka on yksi lemppareistani. Sillä piilovetskan laittaminen on kuin lasten leikkiä. Vetoketju asettuu paikoilleen täydellisesti jo ensimmäisellä ompeleella.





 

Ja niin tyynyt tulivat valmiiksi ja niistä tulee varmasti mukava piristys joulukoteihin.


Lukutoukka-tyttäreni testasi tyynyt heti ja totesi niiden olevan täydellisiä lukutyynyjä :). 






Tämän postauksen myötä toivotan teille kaikille blogini lukijoille, yhteistyökumppaneille ja Neulanhaltijan työhuoneen asiakkaille OIKEIN ILOISTA JOULUA JA ONNENHETKIÄ VUODELLE 2018!!!!






Tallukkaat, jossa kaikki ei mennyt ihan putkeen

$
0
0

Olen saanut taas muutaman päivän pukea jalkani itsetehtyihin jalkineisiin, tallukkaisiin. Säät ovat olleet sopivan kuivaa pikkupakkasta ja hanget puhtaan valkoisia.


Säiden muututtua suotuisaksi jatkuvan loskakelin sijasta, sain itseni viimeistelemään käyttökuntoon nämä keskenjääneet pisaratallukkaat. Niistä tuli tosi hienot ja hyvät, vaikka viimeistely ei mennyt lainkaan kuin "strömssössä"!



Tallukoiden kumipohjustus on mielestäni aina koko prosessin ikävin vaihe, jonka siirtäisin mielelläni jonkun toisen tehtäväksi. On inhottavaa työskennellä käsineillä, hengityssuojaimilla ja suojalaseilla sekä myrkyllisillä liimoilla.


Pohjakumi pitää ensin raapata liimauspuoleltaan epätasaiseksi joko hiomapareilla tai ruuvimeisselillä (kuten minä tein). Liima pitää epätasaisessa kumipinnassa paljon paremmin kuin tasaisessa pinnassa. (Tylsä vaihe!)



Kun pohjakumi on hiottu karheaksi on sen liimauksen aika.

Mutta ... tsadaaa..... Ensimmäisen kerran elämässäni minulle kävi liimatessa näin.... Olin vaihtanut kontaktiliiman uuteen merkkiin, koska käyttämääni merkkiä (Tixo kontaktiliima) ei ollut kaupoissa tarjolla ja uusi kontaktiliima (Bostik Contact A3) käyttäytyikin ihan hullusti. Se levisi kuin purkka ja sotki kauniin turkoosilla huovalla käsin verhoilemani tallukkaan pohjan sivut ihan järkyttävän näköisiksi. Pari ärräpäätä luiskahti suusta kun pohdin terassillamme mitä näille on enää edes tehtävissä....


No, onneksi keksin ratkaisun yön yli nukuttuani. Minulla oli varastossa Kiillon maitoliimaa ja turkoosia huopaakin oli vielä jäljellä. Pistetään peittoon kaikki suttuiset kohdat....



Leikkasin huovasta suikaleen ja lisää pisaroita. Tein paikkahuovan kiinnityksen perinnetekniikalla eli säänkestävällä maitoliimalla liimaten. Maitoliima on kyllä uskomattoman ihanaa ainetta, vaikka haiseekin ihan kissanpissalta.






Ja tsadaa... aika kivat tuli. No onpahan nyt tälläinenkin pohjustusvaihtoehto kokeiltu ja hyvät näytteet tehty, jos vaikka saisin joskus mennä tallukaskurssia pitämään. Onneksi epäonnistumisen sai tässäkin käännettyä voitoksi.

Mukavaa uutta vuotta teille kaikille ja toivon sydämestäni, että tekin osaatte kääntää tappionhetket tänä vuonna 2018 voitokkaiksi!

Halit!

Viidakkoseikkailusynttärit

$
0
0

Meillä on aloitettu taas uusivuosi synttäritohinoin. Tällä kertaa 8-vuotissynttärien teemaksi valikoitui sankarin toiveena "Viidakkoseikkailu". 

Muutaman päivän pakertamisen jälkeen saatiinkin lähes nollabudjetilla kivat kekkerit aikaiseksi. Tässä hieman kuvakollaasia synttärien valmisteluista ja itse synttärikekkereistä.


Omista kätköistäni löytyi kaikki tarpeellinen viidakkorekvisiitan valmistukseen: Huopaa, kankaita, pahvia ja akryylivärejä....





Huopakankaat muuttuivat saksien ja ompelukoneen avulla liaaneiksi ja banaaneiksi :)


Ja vanha muoviämpäri sai itselleen apinan kasvot.


Ja IKEAn suuret pakkaussuojapahvit saivat ihan uuden tarkoituksen.




Kaikki vieraat saivat kokea hetken leijonakuninkaana ja hassuna apinana.





Pitsalaatikkoon maalattu nälkäinen seepra sai maistaa huopamarjoja :)


Taitavat hoitolapseni askartelivat juhlille hienot vaahteranlehtileijonat. Ja vanha apinamme pääsi roikkumaan ruokapöydän päälle.



Tekniikasta kiinnostunut tyttäreni teki kanssani synttäreille myös koodausmaton, johon vieraat saivat ohjelmoida hänen joululahjarobottiaan kulkemaan.



Myös tarjoamisissa toistui viidakkoteema ja viidakon värimaailma. Liinan tein tilkkutyönä miniatyyritilkuista jokunen vuosi sitten.


Ihanat juhlat, suloiset vieraat ja paljon mukavia puuhia. Voi vitsit, kuinka nautin näiden suunnittelusta ja valmistuksesta. Toivottavasti valmistamamme rekvisiitta saa jatkaa elämäänsä toisenkin kerran jonkun tuttavamme lastenjuhlissa tai vaikka jossain tulevassa nukketeatterissa. Aika näyttää...

Mukavaa tammikuuta teille kaikille!




Japanilaiset kangaskuosit

$
0
0


Eilen yllätyin iloisesti päiväpostia hakiessani. Almandiini oli lähettänyt minulle blogiyhteistyönä upeita japanilaisia puuvilla-pellavakankaitaan ja puuvillakangasta. Ja samasta postilaatikosta löytyi myös uusin TAITO-lehti. Voiko päivä enää mukavammin alkaa!


Tuntui aivan sadunomaiselta istahtaa hoitolasten päivälepoaikaan sohvalle ja hypistellä käsissä uunituoreita, minun mielestäni Suomen laadukkaimman käsityö- ja muotoilulehden sivuja ja laatukankaita, joiden kuviot hivelivät mielikuvitustani.




Tuntui, että kaikki oli hyvin. Elämä oli hyvä. Aivan kuin pitkät käsivarret olisivat halanneet minua.


Minun olisi heti tehnyt mieli ommella kankaista jotain ihanaa kotiini oman perheeni ja hoitolasteni iloksi, mutta ensin piti malttaa pestä/kutistaa kankaat.



Ja niinhan siinä sitten kävi, että koska nakkasin kankaat heti lepohetken jälkeen koneeseen 40 C pesuun linkouksineen päivineen (Jälkeen päin luin nettisivuilta, että näille suositellaan hellää pesua ja 30 C), liestyi kankaiden reunoista sentit lankamytyksi. Olisi kannattanut huolitella kankaat ennen pesua!!! Tai sitten lukea käyttöohjeet :).


Mutta onneksi kangasta oli runsaasti ja uusilla saksilla (blogiyhteistyö Husqvarna Vikingin kanssa) Liestyneen reunan leikkaaminen sujui hyvissä fiiliksissä. Olipa muuten hekumallista leikata uusilla ja terävillä saksilla. Kyllä hyvät työvälineet ovat työskentelyssä suuri ilo!




Leikkaisin kuivuneet ja silitetyt kankaat suit sait seuraavan päivälepohetken aikana kahdeksi tyynyksi, kahdeksi patalapuksi ja yhdeksi pannumyssyksi. Vihreän metsäaiheisen Almandiinin puuvillakankaan säästin jotain muuta projektia varten, sillä se sopisi hyvin johonkin tilkkutyöhön.


Sur, rur...... Huolittelin kolmenpiston siksakilla kaikki kankaat ennen niiden tuotteiksi ompelemista.



Ja niin käden käänteessä meillä oli ihania uusia sisustusjuttuja minun silmänruoaksi sekä hoitolasten ja omien lasteni majanrakennustarpeiksi...




Niin ihania, että minua melkein itkettää....



Ja sain vielä ommeltua kankaista tyynyjen lisäksi ihastuttavan pannumyssyn, jonka ystäväni tämän kuvan nähtyään varasi heti itselleen :). Pannumyssyssä vuori on vanhaa pellavaista mankeliliinaa. (Kiitos naapurin Tuijalle lahjoituksesta!)



Ja uudet pannulaput kesämökkimme keittiöömme. Pannulappujenkin toinen puoli on vanhaa mankeliliinaa.



Mukavaa kevään odotusta teille kaikille!


Ja kiitos Almandiinille kankaista! Kiitos kun ajattelit minua!




Marimekon markiisikangastilkut ja uudet ompelukoneen tarvikkeet

$
0
0

Tämä postaus sisältää blogiyhteistyötä.

Sain pari vuotta sitten ison läjän Marimekon markiisikangaskaitaleita lahjoituksena. (Kiitos Sadulle!). Ompelin niistä monta mustavalkoista viirinauhaa terassillemme ja suurimmista paloista muutaman tyynynkin ja monen monta patalappua. Nyt minun eteeni tupsahti kangaskaapistani muovipussillinen näitä markiisikangassuikaleita ja hulpioita, jotka eivät oikein riittäneet enää mihinkään järkevään työhön. 

Nakkasin ne siivousvimmassani työhuoneeni roskikseen, kunnes tajusin, että saisinhan niistä vielä tilkkutäkin musta-valkoiselle terassillemme. Niinpä ompelin summamutikassa kaitaleista ja pikkupalasista hirsimökkiblokkeja, jotka yhdistin toisiinsa ilman suurempaa pohdintaa sommittelusta.


Tilkkuissa oli jos jonkimoista Marimekon klassikkoa. Pääosin musta-valkoisia kuoseja, mutta myös pinkkiä ja vähän oranssi-ruskeaakin.




Täkkiä kootessani, sain Husqvarna Vikingiltä blogiyhteistyönä ihastuttavan lähetyksen kaikenlaisia ompelukoneen lisätarvikkeita, mm. karkkivärisiä puolia, kangassakset, lisätarvikkeena myytäviä paininjalkoja ja monenmoista ompeluneulaa.




Kyllä tällä ompelukoneneulamäärällä nyt jokusen näytteen ja tuotteen ompelee :) Ja muutama erikoisneula inspiroi varmasti myös uusien tuotteiden suunnitteluunkin....



Ensimmäisenä halusin testata lentokoneen siipien näköistä boordikoristeommeljalkaa sekä tietysti karkkiväripuolia.


Boordipaininjalka on tarkoitettu ensisijaisesti erilaisten koristeompeleiden ompeluun. Paininjalan avulla saa helposti ommeltua erilaiset koristeompeleet tasaisen välimatkan päähän toisistaan.

Koska tämä tilkkutäkkini oli jo jokseenkin kirjava, en halunnut ommella tähän koristeompeleita vaan suoraommeltikkausta. Siinäkin ompelussa tämä paininjalka toimi oikein hyvin. (Kokeilen boordiompelua sitten joku toinen kerta, johonkin toiseen työhön vaikka lasten kanssa...)



Tilkkutäkin keskusosan tikkaukset tein kuitenkin sillä minulle niin rakkaalla yläsyöttäjäpaininjalalla.


Ja ensimmäisen tavallisen 90-koon neulan katkaisemisen jälkeen, otin käyttööni Farkkuneulan kokoa 100. Ja eipä enää neula katkennut :)



Yksi Topaz -ompelukoneeni erityisen kivoista ominaisuuksista tilkkutöitä ja tikkauksia tehdessä on FIX ja saksi-toiminnot. Yhdistettynä FIX ja saksitoiminto tekevät todella hyvän solmun, ilman epäsiistejä esstaas-ompeleita ja katkovat vielä ompelulangatkin nurjalle puolelle säntillisesti. Mahtava juttu, joka helpottaa tikkauksissa ja tilkkutöiden ompelussa todella paljon!


Husqvarna antoi myös minulle satulavyönauhaa ja mustaa koneompelulankaa. Näillä tämän markiisikangastilkkutyön kanttaus onnistui hyvin.






Tälläinen täkki roskiskankaista sitten tuli. Enpä olisi arvannut tälläisenkin tekeväni. Tilkkutyöt osaavat kyllä aina yllättää uudelleen ja uudelleen. Koskaan ei tiedä millainen tuote lopulta on käsissä kun tilkkusuikaleet on ommeltu paikoilleen. Siinä varmaan piileekin tilkkutöiden taika.


Täkki sopii hienosti mustavalkoiselle terassillemme väripilkuksi ennen kevään ja kesän kukkien puhkeamista. Täkki on mukava kietaista ympärille terassilla istuessa ja lepäillessä, kevätauringon maalatessa pisamia kasvoille.

Mukavia helmikuun pakkaspäiviä ja kevätauringon paistetta teille kaikille!!!







Perhosia kevääseen Topaz -kirjontakoneella

$
0
0

Tämä postaus sisältää blogiyhteistyötä Husqvarna Vikingin kanssa.


Sain blogiyhteistyön merkeissä Husqvarna Vikingiltä Topaz-ompelukoneeseeni konekirjontalaitteen. Ennen joulua testasinkin jo vähän lasteni kanssa kirjontalaitetta joululahjapostauksessani. Nyt halusin testata millaista koneella olisi tehdä kolmiulotteisia perhosia.




Konekirjonnassa ompelukoneeseen liitetään kirjontaosio ja kirjontakehä.




Otetaan ohjekirja ja kirjontakuvioiden mallikirja käteen ja vaihdetaan koneeseen kirjontaneula.



Konekirjonnassa käytetään myös erityisiä konekirjontalankoja, jotka ovat ohuempia, liukkaampia ja kiiltävämpiä kuin normaalit ompelulangat.


Koneeseen vaihdetaan myös erityinen R-paininjalka eli konekirjontajalka, josta puuttuvat paininjaloille ominaiset sukset kokonaan. (Vapaakirjontajalka eli parsinjalka on hyvin samanlainen.)


Ompelukone ompelee kuvion täysin itsenäisesti, mutta lankoja se ei osaa vielä itse vaihtaa, joten jokaisen langanvärivaihdon kohdalla koneen ommel pysähtyy ja koneen näytölle tulee kuva ja teksti mitä pitää seuraavaksi tehdä eli "vaihda lanka" ja langan värikuva.

(Niin viisas kone ei kumminkaan ole, että tietäisi minkä värisen langan siihen pujotan, joten minunkin perhosistani tuli hyvin monen värisiä!)


Koska halusin kolmiulotteisen perhosen tuplasiivin, työstin kahdet perhosen siipiparit, isomman ja pienemmän, joista pienemmän leikkasin irti kirjonnassa käyttämästäni pohjakankaasta.


Sitten kone tikkasi vimmatusti siivet yhteen toukkakuviolla.



Ensimmäisen perhosen siivet kiristivät hieman pohjakangasta, koska kirjontakehäni ei ollut varmaan riittävän tiukalla, mutta minua se ei haitannut, sillä tarkoitus olikin leikata koko perhonen irti pohjakankaasta.


Aloitin heti toisen perhosen tekemisen ja siinä sainkin oppia taas uuden asian, sillä yks kaks kone ilmoitti, että alalankani oli loppumaisillaan kesken kirjonnan.



Kone ehdotti kuitenkin automaattisesti ratkaisua ongelmaani ja kehotti painamaan näytöltä "puolausasento" -painiketta.



Ja tsadaa, kone siirsi itse kirjontakehän pois puolakotelon päältä ja sain puolattua helposti puolan taas täyteen lankaa. (Puolalla käytän kirjonnoissa saumurilankaa, sillä se on tavallista ompelulankaa ohuempaa ja edullisempaakin)


Puolauksen jälkeen painoin "Nykyinen asento" -painiketta ja kone oli taas kirjontavalmiudessa juuri samaisen piston kohdalla, johon ennen puolausta olin kirjonnan lopettanut.


Ja niin minä katselin kun kone surruutteli tämänkin perhosen valmiiksi asti.







Ja niin niitä sitten alkoi syntyä enemmänkin. Näistähän saisi johonkin vaatteeseen ihania yksityiskohtia, tai hiuspinneihin koristeita, tai kukka-asetelmiin kesäntuntua tai tallukkaisiin keveyttä tai... tai.... vain mielikuvitus on rajana.


Mutta koska vielä on talvi ja lumihiutalleet ovat seuraavan viikon askarteluissammekin teemana, tein vielä yhden lumihiutaleenkin mahtavalla koneellani. Onpa hauskaa ja mielenkiintoista! Näihin kirjontajuttuihin palaan varmasti vielä blogiyhteityöni merkeissä uudelleenkin.

Mukavaa huomista Ruuneperin päivää ja tulevaa laskiaista teille kaikille!


Kepparituunaus

$
0
0

Tyttäreni ja hoitolapseni pitävät keppihevosleikeistä. Leikit ulkona pohjautuvat esteratsastukseen ja sisällä roolivaateleikin yhteydessä tapahtuvaan ympäritalon ees taas juoksemiseen.

Nyt kepparitallimme on kasvanut uudella tammalla, jonka pelastin kirpputorilta ja jonka tuunasin tallin muiden hevostemme näköiseksi.



























Heppa ei ollut hinnalla pilattu ja oli tyyliltään (täyspuinen ja kestävä!) täysin oikeanlainen meidän vaneriheppa-tallimme.



Ensin poistin kädensijan hevosen päästä ja sitten työstimme beessistä villahuovasta vanerille karvapeitteen.


Ja lopuksi vielä villalangoista harja ja villahuovasta silmät ja sieraimet. Ja valmista tuli.


Nyt on tallissa 4 upeaa hevosta! Eikä kenenkään lapsukaisen tarvitse enää odottaa vuoroaan ratsastus leikin yllättäessä.


Tallin muut hevoset ovat lahtelaisen HuhtaDesignin vanerikeppareita, jotka olemme itse tuunanneet villahuovilla.


Mukavaa laskiaissunnuntaita teille kaikille!

Ensimmäinen youtube videoni tallukkaista

$
0
0

Olen avannut uuden median oven. Olen tehnyt youtube -videon. Ensimmäinen videoni esittelee tallukoiden valmistusta. Löydät sen täältä.


Yksin en olisi saanut  tallukka-videota tehtyä mitenkään. Onneksi sain yhteistyökumppanikseni Veijo Ruotasen, joka kuvasi ja editoi videon. En itse ole lainkaan taitava noissa asioista. Eikä kärivällisyyteni ole tietoteknisissä hommissa kovinkaan suuri.



Videot eivät tule kuitenkaan korvaamaan blogiani tai instagram-kuviani tulevaisuudessakaan. Tämä erinäisten tuotteiden valmistuksen vaihevaiheelta kuvaus kun onnistuu minulta helpoiten ihan itse kameralla kuvaamalla siinä tekemisen lomassa. Mutta mukava lisä tuo videointi ehdottomasti on ja toivottavasti tuo myös muutamia uusia käsityöharrastajia puuhiani seuraamaan.


Nyt tallukkakelit ovatkin Lahden seudulla parhaimmillaan, joten nämä itse ompelemani jalkoneet saavat tuulettua ulkona pakkasessa jokaikinen päivä. Videokin on kuvattu parin tunnin pakkasulkoilun jälkeen. Posket ovat videolla ihanan punaiset, mutta varpaat ihanan lämpöiset tallukkaiden ansiosta.



Uusia tallukaspareja on syntymässä työhuoneellani koko ajan lisää... kunpa vain olisi vuorokaudessa enemmän tunteja....


Sillä myös muita hyvin mielenkiintoisia projekteja on valmistumassa ja valmistunut käsieni kautta. Yritän ennättää postailla niitä jossain vaiheessa vielä tämän kuun puolella. Tiedossa roolivaatteita, kirjontaa, tilkkutöitä ja askartelua.

Mukavia talvilomaviikkoja teille kaikille, milloinpa itsekukin talvilomaa vietättekin!


Metsänhaltijanukke

$
0
0

Olen taas ajautunut jonnekin auvoisaan tilaan, josta elämä oli kuljettanut minut vuosiksi pois. Kuulen taas seinäkellon raksutukset, lasten päivittäisen naurun, tunnen käsintekemisen flown ja ehdin astua päivittäin taian ja sadun maailmaan. Olen tämän kevättalven aikana ehtinyt ommella, askarrella ja työstää monenmoista "turhuutta", mutta ah, mielenterveydelleni niin tarpeellista. 


En pitänyt lapsena juurikaan nukeista tai äiti-lapsi-leikeistä. Olin enemmän poikien kanssa seikkailija ja pieneläinten- ja hyönteistentutkija. Ihailin kyllä kaikkea kaunista ja nautin kaikenlaisen pikkupiiperryksen askartelemisesta pikkusiskoni My Little Ponyille ja Barbeille.

Nuorena aikuisena ihastuin posliininukkeihin kun opiskelin Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaistoksessa vaatetusalaa. Naapuriluokassa nimittäin opiskeltiin posliininukkejen ja teatterinukkejen valmistusta. Minua eivät kiehtoneet juurikaan tälläiset kuvan hienohelmanuket vaan yksilölliset "persoonanuket". Ompelu oli kuitenkin silloinkin posliinimuotoilua enemmän minun juttuni, joten tyydyin vain ihailemaan muiden kädenjälkeä ja unelmoimaan siitä, että ehkä minäkin joskus teen teatterinukkeja.



Oma tyttäreni on hyvin äitinsä kaltainen. Nuket eivät ole koskaan kiinnostaneet häntä ja tälläiset hienohelmanuket saavat hänet kääntämään päänsä pois päin. Olemme kuitenkin hankkineet posliininukkeja varastooni puistatuksista huolimatta, sillä tytär tietää jo että äiti muokkaa niistä kotona jotain uutta ja meidän mielikuvistusta kutkuttavampaa.

Posliininukkeja löytyy usein Torix lähikirpputoriltamme. Niiden hinnat ovat neljästä kymmeneen euroon /kpl, eli mielestäni hyvin huokeita. Jos löydän hyväkuntoisia, hajuttomia ja keskenään samankokoisia nukkeja ostan ne varastooni. Kymmenet nuket ovatkin päätyneet uudelleen muokattuina nukketeatterini tähdiksi.




Kuten esimerkiksi tämä Syysmetsä - ja Kevät -pöytänukketeatteriesityksieni nuket, jotka myös muuttuivat prinsessoista joksikin aivan muuksi.



Viime viikolla huomasin aloittaneeni uuden nukketeatteriesityksen valmistelemisen. Ja suit sait kolme hienohelmanukkea pääsi eroon rimpsumekoistaan, hiuksistaan, meikeistään....ja muodonmuutoleikki alkoi... Nuket alkoivat muuttua ajatuksissani metsän-, ilman- ja vedenhaltioiksi tai metsän-, veden ja ilmansuojelusenkeleiksi.






Muodonmuutosleikkiin minut sysäisivat mukavat yhteensattumat. Sain samalla viikolla projekteihini ison pinkan laadukasta pellavaa Mari Mustonen design -ompelimosta ja laatuvillaa Iskun tehtaan myymälästä. Mitä kaunein kiitos molemmille sponsoreille!!! Ja kaiken kukkuraksi minulta tilattiin yhteen lasten näytelmään pellavainen metsänhaltija-puku, joka sai ajatukseni sadunmaailmaan. Myös hoitolapset kaivoivat leikkeihinsä kaikki nostalgiset omillelapsilleni huovuttamani metsänväen roolivaatteet. Talo oli täynnä luovuutta ja elämää! 
Voi tätä onnea!!!!




Ompelu sujui kuin huomaamatta. Olin aivan fiiliksissä.... Ensimmäisenä valmistui metsänhaltia tai metsänsuojeluenkelinukke tai maakeiju tai..... 
Morsian oli jokatapauksessa nyt uudestisyntynyt.









Teatteri tulee todennäköisesti keskustelemaan yleisönsä kanssa luonnonsuojelusta ja niistä pienistä teoista, joilla me voimme vaikuttaa siihen, että maapallollamme voidaan hyvin vielä vuosituhansia eteenpäin. Tarinan kulku on vielä hakusassa, mutta se muokkautuu pikkuhiljaa rekvisiitan valmistelujen myötä. Tämän nukketeatterin valmistuksessa (kuten muidenkin nukketeatterieni) pyrin käyttämään vain luonnonmateriaaleja ja mieluiten kierrätyksen kautta saatuja tai hankittuja roska- ja ylijäämämateriaaleja.

(Tämän kuvan ottamisen jälkeen väritin vielä nuken huulet ja luomet vihreiksi. Kts. ensimmäinen kuva. Voi olla että hän saa vielä kasvomaalauksiakin, kun han saan ensin kaksi muuta nukkea valmiiksi ja näen miellaisia niistä tulee.)


Taianomaista talvea teille kaikille! Minä lähden nyt ulkoilemaan. Siellä on upea ilma!

Pidetään yhdessä maailmastamme huolta <3

Viewing all 531 articles
Browse latest View live